Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Küzdelem a lelkekért – Kiállítás a Refiben

Babos Petra | 2022.02.23.

Küzdelem a lelkekért – Egyházi ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hetvenes években című vándorkiállítás nyílt ma a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthonában. A tárlatnak az intézmény díszterme ad otthont.

A megnyitón Baráth Julianna igazgató köszöntötte a megjelent diákokat, s elmondta, különleges a mai alkalom, hiszen nem mindennapi lehetőség arra, hogy megemlékezzenek a kommunista diktatúrák áldozatairól.

A kiállítást Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának oktatója mutatta be. Elmondta, a kiállítás azt tárja fel, hogy a kommunizmus évtizedei alatt hogyan alakult az egyházpolitika, a mindennapi vallás üldözése egy sajátos szemszögön, a fiatalokon keresztül, valamint hogyan zajlott a küzdelem a lelkekért.

– A Kádár-korszak történeti emlékezetében a hatvanas évekhez gyakran a szabadság élménye társul. Ugyanakkor a társadalom széles rétegei szembesültek a diktatúra által felállított korlátokkal, a szabadság hiányával, üldöztetéssel és manipulációval. Az 1956-os forradalom leverése után megkezdődött a pártállami rendszer újratervezése. Ennek során az egyház- és vallásellenes intézkedéseket alapvetően generációs alapon hozták meg. A világnézeti küzdelem célkeresztjébe az egyházi ifjúsági közösségek kerültek – mondta a biztosság elnöke.

A tárlat anyagának összeállításakor fontos szempont volt, hogy olyan képeket, dokumentumokat is elhozzanak, amelyekből láthatják a tanulók, hogy az a szabadság, ami ma természetes, szüleiknek, nagyszüleiknek nem volt az. Emellett lássák a diákok azt is, hogy ezek az emberek mekkora áldozatot hoztak, akik mégiscsak hittel, a keresztény értékrendet erősítve nevelték az akkori fiatalokat.

– A kiállítás a mindennapi vallásüldözést mutatja be, a titkos állambiztonsági technikákat, s azt, hogyan figyeltek meg fiatalokat. Megmutatjuk, hogy mit jelentett az, ha egy egyetemi felvételinél azt írták jellemzésként, hogy istenhívő, templomba járó személy. Fontos, hogy a mai ifjúság megismerje azt, hogy milyen hátrányok érték az akkori diákokat és azokat az embereket, akik a hitüket, vallásosságukat akarták gyakorolni – emelte ki az előadó, aki hozzáfűzte, magán archívumokból is kerültek hozzájuk értékes dokumentumok, fotók, levelek. Ezek azt mutatták meg, hogy az üldözések ellenére mennyire virágzó kisközösségek éltek az országban. Az előadó felhívta mindenki figyelmét arra, hogy ezek rendkívül fontos dokumentumok, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága számára lényegesek, s örömmel vesznek minden olyan anyagot, amelyik azt tükrözi, hogy milyen sokféleképpen lehetett a kereszténységet megélni a nehéz évtizedekben is.

A tárlatot tanárokkal, kutatókkal hozták létre a kommunizmus emléknapjához kötődően, s Pápa volt az első helyszín, ahol bemutatták. Ehhez kapcsolódóan egy interaktív szerepjátékot is elhoztak a Refibe, ahol a diákok beleélhették magukat a korabeli szereplők helyzetébe. Emellett három személyes történetet is elhoztak, így is bemutatták az egyházüldözések és a megfigyelések mindennapjait.

A kiállítás egy hónapig látogatható a református iskola dísztermében.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: