Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ma 30 éve alakult az első képviselő-testület

Pintér-Papp Eszter | 2020.10.26.

„Pápa Város Képviselő-testületének megalakulására a Városháza nagytermében október 26-án délután 2 órai kezdettel került sor. … Kövy Zsolt korelnök képviselő köszöntötte a megválasztott képviselőket, dr. Kövér László országgyűlési képviselőt, a jelenlévő választópolgárokat, a hivatali apparátus munkatársait.” – adja hírül a Pápai Hírlap 1990. november 22-i száma. Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testülete megalakulásának 30. évfordulóján az 1990-es alakuló ülésről, valamint az első munkaértekezletről szóló tudósításokból szemezgetünk.

A cikk kiemeli, Kövy Zsolt megállapította, hogy Pápa város életében 1956 történelmi áldozata elsőként ekkor hozhatta meg gyümölcseit, Pápa szabad városként vállalkozhat sorsa jobbra fordítására.

Az első képviselő-testület 27 tagú volt, 14 képviselő egyéni körzetből, 13 képviselő pedig listáról szerzett mandátumot. A polgármesteri tisztségre dr. Kontrát Károly önkormányzati képviselő a Fidesz nevében dr. Kovács Zoltán 33 éves pápai ügyvédet javasolta, akit a választópolgárok önkormányzati képviselőnek választottak. A képviselő-testület más személyt nem javasolt, dr. Kovács Zoltánt ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett választották polgármesterré.

A képviselő-testület első munkaülését 1990. november 6-án tartotta. Ezen a 27 megválasztott képviselő tárgyalt a jegyzői állásra kiírt pályázatról, melyről a cikk tanúsága szerint hosszú, közel egy órán át tartó éles vita alakult ki. Ezt követően maratoni, négyórás vita után született döntés az önkormányzati bizottságok létrehozásáról. A döntés értelmében Pénzügyi Ellenőrző Bizottság, Egészségügyi Bizottság, Ügyrendi Bizottság, Ifjúsági és Sportbizottság, Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottság, Vállalkozási és Gazdasági Bizottság és Településfejlesztési Bizottság jött létre.

Az ülésen az ebédszünetet követően döntés született a pénzügyi osztályvezetői állás pályázati kiírásáról. Ezután a kórház igazgatójának kinevezéséről döntöttek, elfogadva a kórházon belüli igazgatóválasztás eredményét, dr. Szundy Bélát nevezték ki a kórház élére.

A korabeli beszámoló szerint az ülés fontos témája volt a helyi lap kiadásának kérdése. A képviselő-testület számára fontos volt a helyi lap kiadása, ugyanakkor fontosnak tartották működésében, formájában megújítani azt.

Az első képviselő-testület első munkaértekezletének utolsó napirendi pontjaként a képviselők beszámolót hallhattak a laktanya-bizottság szeptember 30-ig elvégzett munkájáról.   


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: