Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Helyettes államtitkári előadás a polgármester hölgyek klubjában

Pintér-Papp Eszter | 2022.02.23.

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő voltak a vendégei a Pápai Járás Női Polgármester Klub mai összejövetelének. A klubot egy hónapja hozták létre a járás hölgy polgármesterei, s máris átlépte a földrajzi határokat, hiszen a Devecseri és a Zirci járásból is érkeztek településvezetők a Huszár Közösségi Házban tartott összejövetelre.

Dr. Dukai Miklós a Médiacentrumnak elmondta, fontosnak tartja, hogy a településvezetőket tájékoztassa az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről, működésről, aktuális kérdésekről és pályázatokról. – Nap mint nap találkozunk működési kérdésekkel, de gyakran merülnek fel kérdések a Magyar Falu Program és az önkormányzatok számára fontos egyéb pályázatok kapcsán – mondta a helyettes államtitkár, aki a Magyar Falu Programmal kapcsolatban rámutatott, a Kormánynak több célja is volt a program meghirdetésekor. Egyrészt szerették volna, hogy a kistelepülések is elinduljanak egy olyan fejlődés útján, mint ami a nagyvárosokban a Modern Városok Programnak köszönhetően már tapasztalható volt. Másrészt fontos cél volt a települések népességmegtartó erejének növelése is. Az államtitkár úgy fogalmazott, ebben töretlen a program sikere. Dr. Dukai Miklós az önkormányzatok működését támogató pályázati lehetőségről is szólt: – A Belügyminisztérium működtet egy úgynevezett önkormányzati rendkívüli működési pályázatot, ami az önkormányzatok működési nehézségeit hivatott kezelni. Ebben az esetben minden önkormányzat évente kétszer nyújthat be pályázatot, folyamatos a bírálat és a döntés után rövid időn belül megkapják a települések a számukra megítélt összeget – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Dr. Dukai Miklóst arról is kérdeztük, hogy mennyire jellemző, hogy a hölgy polgármesterek klubot alakítanak szakmai munkájuk támogatására. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, sokszor találkozik hasonló körben polgármesterekkel, azonban az ritka, hogy csak hölgy településvezetők vannak jelen. – Ez a klub kuriózum a magyar önkormányzatiságban. Nagyon sok talpraesett hölgy vezető áll települések élén. Ők más szemszögből nézik a településeket, mint férfi kollégáik, talán az elképzeléseik is mások, így más megvalósítás által juthatnak el ugyanarra a célra, mint a férfi polgármesterek. Úgy gondolom, nagyon sikeresek a hölgy településvezetők Magyarországon – mondta dr. Dukai Miklós.

Dr. Kovács Zoltán köszöntőjében a találkozónak helyszínt biztosító Huszár Közösségi Ház és a Huszár lakótelep történetéről, a pápai katonai hagyományokról beszélt a jelenlévőknek, majd hangsúlyozta, jó ötletnek tartotta a női polgármesteri klub létrehozását, hiszen itt komoly szakmai kérdések megvitatására nyílik lehetőség.

A klub vezetője, Németh Adrienn, Gic polgármestere rámutatott, ez a közösség azért jött létre, hogy tapasztalatcserével, vendégelőadókkal, jógyakorlatok bemutatásával segítsék egymás munkáját havonta megtartott találkozóikon. – Téma akad bőven, polgármesterképző nem létezik, ezt mindenki a gyakorlatban tanulja meg – mondta Németh Adrienn, aki arról is szólt, hogy számára a mai nap legfontosabb témája az önkormányzati költségvetéssel kapcsolatos kérdéskör lesz, főként annak a tükrében, hogy nagyon kevés pénzügyi, számvitel végzettségű polgármester van. – Ha kapunk a költségvetésről egy táblázatot, az sok esetben nem mond túl sokat egy polgármesternek. Ha lelkiismeretesen szeretnénk végezni a munkánkat, akkor tudnunk kell, hogy mi az, amire igent mondtunk, amiben döntünk. Nemcsak a közös hivatalok jövője, hanem településünk is csak akkor fejlődik, ha mi magunk tudjuk, mit csinálunk, mert így megyünk előre és nem hátra – emelte ki végül a klub vezetője.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: