Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Öt országgyűlésiképviselő-jelölt közül választhatnak a pápaiak

Huszár Hajnal | 2022.02.25.

Grőber Attila, Takács Máté, dr. Kovács Zoltán, dr. Horváth Gyula, Domján Ákos – ilyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon az országgyűlésiképviselő-jelöltek az április 3-ai választásokon, derült ki a választási bizottság mai ülésén. A testület ma 16.30 órakor ült össze és a jelöltek szavazólapi sorrendjének kisorsolása is napirenden volt.

A választási bizottság mai ülésén három napirendet tárgyalt – tudtuk meg dr. Nagy Krisztinától, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetőjétől.

– Az első napirendi pontban Domján Ákos Donát, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjének nyilvántartásba vételéről tárgyalt a választási bizottság, második napirendként dr. Horváth Gyula, a Megoldás Mozgalom jelöltjének nyilvántartásba vételéről kellett dönteniük, a harmadik napirendi pont pedig a jelöltek szavazólapi sorrendjének sorsolása – tájékoztatott a választási iroda vezetője.

Emlékeztetett, február 25-én 16 órakor volt a jelölőszervezetek által igényelt és átvett ajánlóívek leadásának határideje, eddig kellett leadniuk a szervezeteknek a jelöltjüket támogató legalább ötszáz érvényes ajánlást.

A bizottság az ajánlóívek ellenőrzését követően hozta meg határozatait a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

– A választási bizottság egyhangú döntéssel hozta meg határozatát arról, hogy Domján Ákos Donátot, a Kétfarkú Kutya Párt jelöltjét nyilvántartásba veszi, második napirendként pedig arról hoztunk határozatot, hogy dr. Horváth Gyulát, a Megoldás Mozgalom jelöltjét nyilvántartásba vesszük. Ezt a határozatot is egyhangú szavazás előzte meg – ismertette dr. Somogyi Natália, a választási bizottság elnöke.

Mint arról korábban hírt adtunk, február 14-én Grőber Attilát, a Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt jelöltjét és dr. Kovács Zoltánt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjét már nyilvántartásba vette a bizottság, február 22-én a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Takács Máté is képviselőjelölt lett, ma pedig Domján Ákossal és dr. Horváth Gyulával egészült ki a nyilvántartás.

– Nyolc jelölőszervezet kért ajánlóíveket a választási irodából, azonban csak öt szervezet tudott megfelelő számú ajánlást összegyűjteni, három szervezet nem tudott egyéni jelöltet állítani, vagyis a a Veszprém megye 04. számú választókerületben öt jelölt közül választhatnak a szavazópolgárok – összegezte a bizottsági elnök.

Az ülésen az öt jelölt szavazólapi sorrendjéről is döntött a testület, ezt sorsolással határozták meg.

– A bizottság, javaslatunk alapján a sok éve követett módszer szerint végezte el a sorsolást. Valamennyi jelölt nevét ugyanakkora méretű lapra, ugyanolyan típusú és méretű betűvel írtuk fel, a nevek egyenként borítékba kerültek, a borítékokat pedig egy urnában helyezték el, majd összekeverték az urna tartalmát. Ezt követően a választási bizottság jelen lévő négy tagja egymás után kivett egy-egy borítékot az urnából, így alakult ki a sorrend – mondta el dr. Nagy Krisztina.

A sorsolás eredményét, vagyis, hogy a szavazólapon hogyan következnek egymás után a jelöltek, dr. Somogyi Natália ismertette lapunkkal.

– Az első helyen Grőber Attila, a másodikon Takács Máté, a harmadikon dr. Kovács Zoltán, a negyedik helyen dr. Horváth Gyula, az ötödik helyen pedig Domján Ákos Donát fog szerepelni a szavazólapokon – közölte.

A választási bizottság következő ülésén a vissza nem vitt ajánlóívek miatti bírság kiszabása lesz a feladat. Minden ajánlóív után, amit a jelölőszervezetek nem adtak le határidőre, 1000 forintos bírságot kell kiszabni, itt mérlegelési jogköre nincs a testületnek – tudtuk meg a választási iroda vezetőjétől.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: