Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Közönségtalálkozók a nemzetközi történelmifilm-fesztiválon

Babos Petra | 2022.02.26.

Csütörtökön kezdődött a II. Pápai Nemzetközi Történelmifilm-fesztivál a Petőfi Moziban. A négynapos program során számos magyar és külföldi film, kis- és nagyjátékfilm, dokumentációs és animációs alkotás várja az érdeklődőket. A vetítések után minden este közönségtalálkozóra hívják az érdeklődőket. Csütörtökön a Waters of Babylon című török dokumentumfilm után a rendezőnő beszélt a forgatásról, a film készítéséről, tegnap este a Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című magyar történelmi dokumentumfilm után Zsigmond Dezső rendező és Csányi János producer mesélt. Ma este 18 óra 30 perctől a Magdaléna című film rendezőjével, Buvári Tamással találkozhatnak a film nézői.

A Triptichon, avagy Esterházy János szárnyasoltára címmel készített háromrészes történelmi dokumentumfilm-sorozatot Zsigmond Dezső rendező, Csányi János producer és Molnár Imre történész, a felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról. Tegnap este Csányi János, a Színház és Film Intézet alapító igazgatója, producer elmondta, a film forgatásával több száz órát töltöttek, ő pedig a vágással is sokat foglalkozott. Esterházy János élettörténete különleges és ez mindig rendkívüli erőt sugároz.

– A film Esterházy Jánosról szól. Az ő életéről tilos volt beszélni, még azt is megbüntették, aki érte szót mert emelni. Nem lehetett tudni a személyéről semmit, de ő az egyik legfelemelőbb drámai élettörténettel rendelkező hősünk. Ezért a szakmai előkészítő munka hatalmas volt, több mint egy évet vett igénybe. A film célja az volt, hogy megismerkedjenek a nézők Esterházy János életével, mert az ő hitelessége, embersége a múlt században olyan kivételes és példamutató volt, hogy annak máig ható ereje van. Ő értünk halt meg, ezeket a hősöket tisztelni kell, Esterházy a mi hősünk – emelte ki.

– A koronavírus-járvány nagyban befolyásolta a film elkészítésének idejét, hiszen majdnem háromnegyed évvel később készültünk el vele. Nem volt könnyű a több országban is forgatott filmnél az, hogy mikor és hol dolgozhatunk. Csoda szinte, hogy elkészültünk, ám ez sajnos sok lemondással, átszervezéssel járt – hangsúlyozta Csányi János, aki a fesztivál kapcsán elmondta, a programot kiváló ötletnek tartja.

– Igaz, hogy kevés külföldi vendéggel tudott a fesztivál megvalósulni, de ettől függetlenül sikeresnek mondható már most.  Bonyolult a mi történelmünk, ezért fontos, hogy a filmművészet erejével és lehetőségeivel a történelem tanulságait megmutassuk a közönségnek. Mivel a világban rengeteg film készül, fontos ezeket bemutatni. Lényegesnek tartom, hogy vidéki mozi a fesztivál helyszíne, hiszen így személyes, jó gazdája lehet egy kisebb város a rendezvénynek – zárta gondolatát Csányi János.

Pozsgai Zsolt, a fesztivál ötletgazdája szombaton kora délután a Pápa és Vidékének úgy fogalmazott, nem gondolta, hogy ilyen nagy sikere lesz a programnak.

– Azt hittem, hogy az idei rendezvény inkább az online térben zajlik, annyi kivétellel, hogy a zsűri a moziban megnézi az alkotásokat. Nagy örömömre, sok fiatal ellátogat az egyes vetítésekre. Emellett meghívtuk a Színház és Film Intézet növendékeit, akik szintén aktívan részt vesznek a mozizásban. Örülök, hogy több pápai iskola diákja is ellátogatott a vetítésekre. Sokszor hangsúlyoztam már, hogy a fesztivál célja az volt, hogy külföldi és magyar alkotók egyaránt velünk legyenek, de sajnos ez nem jött össze, ám ennek ellenére jó hangulatban zajlik a program. Az esti közönségtalálkozók is jól sikerültek – reméljük a ma esti is így lesz -, az érdeklődők a rendezőktől sok hasznos információt kaphattak a filmekkel kapcsolatban – emelte ki Pozsgai Zsolt, aki hozzátette, szerinte az idei egy jó főpróbája annak, hogy jövőre a filmes szakma magyar és külföldi képviselői megjelenjenek, s egy különleges együttműködés jöhessen létre a gimnáziumokkal.

– Fontosak a közönségtalálkozók, hiszen akkor a filmek nézői megismerkedhetnek a rendezőkkel, producerekkel, s kérdezhetnek is tőlük. A filmek alkotóinak is visszajelzés lehet a közönségtalálkozón felvetett kérdések sora.  Bízunk benne, hogy jövőre sok külföldi lesz velünk – mondta a fesztivál ötletgazdája.

Ma délután 15 órától azt amerikai She Moved the Praine című táncfilmet, 15 óra 30 perctől az amerikai Who Killed Jazz? című rövid dokumentumfilmet, 16 órától a Master Brew című finn dokumentumfilmet, majd 17 órától a magyar Magdalena című játékfilmet láthatja a közönség. A szombati napot a 18 óra 30 perckor kezdődődő közönségtalálkozó zárja. A négynapos fesztivál holnap délután az ünnepélyes díjátadóval ér véget.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: