Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Magyar film nyerte a II. Pápai Nemzetközi Történelmifilm-fesztivál fődíját

Babos Petra | 2022.02.27.

Ma kora délután az ünnepélyes díjkiosztóval véget ért a II. Pápai Nemzetközi Történelmifilm-fesztivál. A négynapos rendezvényen magyar és külföldi, dokumentum-, kis- és nagyjátékfilmeket láthatott a közönség. Az alkotásokat a négytagú zsűri, valamint egy öt tagból álló diákzsűri is megtekintette. A programnak a Petőfi Mozi adott otthont.

A díjkiosztón Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató elmondta, nagyot léptek az idén előre, hiszen 2020-ban a pandémia miatt teljes egészében online szervezték meg a programot, a külföldi rendezők, producerek ugyan idén sem tudtak a járvány miatt eljönni, de ennek ellenére nézőkkel teli és rendkívül mozgalmas volt a fesztivál. Köszönetét fejezte ki a zsűri munkájáért, kiemelte a diákzsűrit, akik rendkívüli szorgalommal és hozzáértéssel figyelték az összes alkotást. Európában a filmfesztiválok legtöbbjét online módon tartják, ám reményét fejezte ki, hogy 2023 áprilisában már minden külföldi résztvevő el tud jönni, s együtt nézhetik meg a filmeket és lehetőségük lesz személyesen beszélgetni az alkotásokról.

A zsűriben helyet foglalt Győri Márk operatőr, Kovács Claudia operatőr és Zámbori Soma színművész, rendező. Árpa Attila rendező, producer, színművész online követte a fesztivál programjait. A diákzsűriben helyet foglaltak Medzibrodszky Milán, Kisvári Benedek, Kovács L. Bendegúz, a Petőfi Sándor Gimnázium 12. B osztályos tanulói és Cserneczky Laura, valamint Bank Elina Zoé, volt petőfis diákok.

Zámbori Soma elmondta, irigylésre méltó, hogy Pápának megmaradt a klasszikus mozija.

– Nagyon jól sikerült a fesztivál, jó társaság gyűlt össze, jókat beszélgettünk, s persze a filmek is kiválóak voltak. Az alkotások között akadtak olyanok is, amelyek mélyen megérintettek. Szerettem volna orosz filmre is szavazni, de a kialakult helyzet miatt ezt nem tettem meg. Filmesként dolgunk és felelősségünk van, el kell vinnünk az emberekhez a zsűri szűrőjén keresztül, hogy milyen a véleményábrázolásunk. Köszönöm, hogy itt lehettem – mondta a zsűri egyik tagja.

Medzibrodszky Milán, a diákzsűri egyik tagja elárulta, nagyon örült, hogy részt vehetett a fesztiválon, jól érezte magát, hiszen ez egy különleges élményt jelentett számára és nagyszerű lehetőségnek tartotta a nyelvgyakorlás szempontjából is. Diákzsűriként az volt a feladatuk, hogy a Jövő díját és Pápa város díját megszavazzák a számukra legérdemesebb személynek és a zsűri által odaítélt díjakról is elmondhatták a javaslatukat.

A fesztiválon 18 díjat osztottak ki. Díjazták a legjobb filmet, a legjobb dokumentumfilmet, a legjobb rövid dokumentumfilmet, a legjobb rövidfilmet, a legjobb kísérleti filmet és a legjobb animációs filmet, a legjobb forgatókönyvet, de emellett kiosztották a zsűri különdíját is. Jutalmazták a legjobb rendezőt, a legjobb operatőrt, a legjobb zenét, a legjobb színészt, színésznőt és a legjobb vágót. A társadalmi zsűri díját, Jövő díjat és Pápa város díját is odaítélték az arra érdemes filmeknek. Pápa városában született László András, Andrew Laszlo, a világhírű operatőr. Az ő emlékének szentelték a fesztivál fődíját. Ezt a díjat Buvári Tamás rendező filmje, a Magdalena kapta meg. Buvári Tamás a díj átvételekor elmondta, váratlanul érte, amikor meghallotta, hogy az ő filmjük nyerte el a fődíjat. Köszönetét és háláját fejezte ki a stábjának a közös munkáért, valamint a díjért és a fesztiválon való részvételért a szervezőknek.

Azokat a díjazottakat, akik nem tudtak részt venni a díjátadón, online értesítették, így beszéltek többek között a spanyol Paula Cons rendezővel és a magyar Tóth Zsolt operatőrrel.

Eredmények:

Legjobb film díja: The Islands of Lies (spanyol)

Legjobb rövidfilm: The Man is Going (orosz)

Legjobb dokumentumfilm: Waters of Babylon (török)

Legjobb rövid dokumentumfilm: The Nectars of Faith (indiai)

Legjobb kísérleti film: She Moved the Prairie (amerikai)

Legjobb animációs díj: Where the Winds Die (iráni)

Legjobb forgatókönyv: 100 perc (orosz)

Legjobb rendező: 100 perc, Gleb Panfilov

Legjobb operatőr: Tóth Zsolt – Magdaléna

Legjobb zene: Szirtes Edina Mókus – Magdaléna

Legjobb színésznő: Nerea Barros – The Islands of Lies

Legjobb színész: Filip Jankoszkíj – 100 perc

Legjobb vágó: The Man is Going

Zsűri különdíja: Desiree Kahikopo – The White Line

Társadalmi zsűri díja: Králl Kevin – Tükörkép

Pápa város díja: Elekes Gergő és Gallai József – The child eater

László András-díj: Magdalena – Buvári Tamás





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: