Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ezer ukrán menekült is érkezhet városunkba – Az önkormányzat minden segítséget megad a bajbajutottaknak

Huszár Hajnal | 2022.02.28.

– Az önkormányzat számlát nyit a Viskre eljuttatandó pénzadományok gyűjtésére (A számlanyitást követően azonnal közöljük a számlaszámot).

– Tárgyi adományként azonnal fogyasztható élelmiszert (például konzervet, csomagolt felvágottat stb.), ágyneműt, tisztálkodási felszereléseket, higiéniai termékeket, bébiételt várnak a Fiumei utcai Forfa épületben ma 14 órától. A gyűjtőpont holnaptól hétköznap 8-18 óra között fogadja az adományokat.

– Az önkormányzat várja azok jelentkezését, akik beszélnek ukránul, hogy segítsék a kommunikációt a városba érkező menekültekkel.

– A városi intézmények minden szükséges segítséget megadnak az Ukrajnából érkezők számára.

– A menekültek számára regisztrációs pontot létesít az önkormányzat, hogy ott bejelentkezve felvehessék velük a kapcsolatot. 

Ma reggel 8 órára intézményvezetői egyeztetést hívott össze dr. Áldozó Tamás polgármester a Városházára. A tanácskozáson a Városháza munkatársai, a bölcsődék, óvodák, egészségügyi alapellátás, az ESZI, a Városgondnokság vezetői vettek részt és a Pápai Tankerületi Központ igazgatója is jelen volt, továbbá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai vezetője és a Pápai Platán Nonprofit Kft. képviselője is részt vett az egyeztetésen.

Az intézményvezetők arról tárgyaltak, hogy miben tudnak segítséget nyújtani a háború elől menekülteknek, hiszen arra lehet számítani, hogy a városban dolgozó körülbelül négyszáz ukrán munkavállaló családtagjai ide követik őket.

A városvezető a tanácskozást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, mindenben támogatják a segítségre szorulókat. Elmondta, a bölcsődék, óvodák és az iskolák is tudnak fogadni gyermekeket nappali ellátásra.

Dr. Áldozó Tamás arról is szólt, adománygyűjtést is szervez az önkormányzat: a pénzadományoknak számlát nyitnak, a tárgyi adományok gyűjtésére pedig a Munkácsy-iskola Forfa épületét jelölik ki. A városvezető kiemelte, a jelenlegi helyzetben a pénzadomány a legjobb segítség, Pintér-Papp Eszter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai intézményvezetője pedig azt mondta, azonnal fogyasztható élelmiszerre, ágyneműre, tisztálkodási felszerelésekre, higiéniai termékekre, bébiételre lehet szüksége a családoknak. A liszt, cukor, ruhanemű és más esetben klasszikus adománynak számító termékek ebben a helyzetben nem praktikusak. Hasonló véleményt fogalmazott meg Szijártó László atya, a Katolikus Karitász megyei igazgatója, akivel telefonon egyeztetettek a tanácskozáson.

– Az adományokat Pápa kárpátaljai testvérvárosába, Viskre kívánjuk eljuttatni – közölte a polgármester. A tárgyi adományokat naponta 8-18 óráig fogadják a Munkcsáy-iskola Forfa épületében (Fiumei utca 3/A).

Azt is elmondta, várják azok jelentkezését, akik beszélnek ukránul, hogy segítsék a városba érkező menekültekkel való kapcsolattartást.

– Minden segítséget meg kívánunk adni a háború elől menekülőknek – hangsúlyozta az ülést követő sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás, hozzátéve, valamennyi intézményvezető partnerként állt a kialakult helyzethez. Az önkormányzat az ukrán munkavállalókat foglalkoztató pápai cégekkel is tartja a kapcsolatot, közülük van, amelyik az érkező családtagok elszállásolásáról is gondoskodik, más cégek most egyeztetnek a segítségnyújtás lehetőségeiről.

Információink szerint már érkeztek városunkba menekültek a hétvégén.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: