Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Önkormányzati választások voltak Visken

Babos Petra | 2020.10.26.

Ukrajnában tegnap tartották az önkormányzati választásokat. Kárpátaljai testvérvárosunkban, Visken újabb öt évre a KMKSZ által támogatott Hajovics Jaroszlávot választották polgármesternek. Dr. Áldozó Tamás polgármester ennek kapcsán elmondta, a kárpátaljai önkormányzati választást megelőzte egy közigazgatási átszervezés, ami azt jelenti, hogy  több település alkot egy önkormányzatot. A megelőző hónapokban a viskiek minden lehetséges eszközzel azért küzdöttek, hogy számukra kedvezően alakuljanak a területi átalakítások, hiszen fennállt a lehetősége annak, hogy egy nagyobb településhez sorolják őket, ahol a viski érdekek érvényesítése háttérbe szorulhat. 

– A KMKSZ, az ott élő magyarok politikai szervezete úgy döntött, hogy Hajovics Jaroszlávot, a korábbi ruszin nemzetiségű polgármestert támogatja. Hajovics Jaroszlav és felesége is kiválóan beszélnek magyarul, ami az ő korosztályukban természetes Visken – tudtuk meg Pápa polgármesterétől.

– Kinti látogatásaim során azt tapasztaltam, hogy feltétlen a bizalom Hajovics Jaroszlav és az ott élő magyarok között. Azért a munkáért, amiben ő részt vett – a magyar óvoda, a magyar intézmények fejlesztése, a magyar ügyek támogatása – joggal bízhatott a magyar közösség szavazataiban. Ezúton is gratulálunk neki, s készen állunk az együttműködés folytatására, bízva abban, hogy a példaértékű ruszin-magyar együttélés folytatódik  Visken – emelte ki a polgármester.  

Dr. Áldozó Tamás hozzátette, Erdélyben, két olyan település van, Barót és Kovászna, melyekkel szoros a város együttműködése.

– Baróton változás történt, hiszen Lázár-Kiss Barnát nem választották újra, ott új polgármestert iktattak hivatalba. Egészen biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben találkozunk vele. Kovásznán más volt a helyzet. A település kétharmad része magyar-, egyharmad része pedig románlakta. Ott a nemzetiségi együttélést elnehezítette a közelmúltban egy-két ügy, viszont én úgy láttam az elmúlt években, hogy Gyerő József polgármester kiválóan kommunikált, s igyekezett megtalálni a hangot a város román közösségével is. A választásokon ez visszaigazolódott, hiszen egy magyar és több román jelölt is indult a szavazatokért. Gyerő József a magyarság számarányán felül kapott támogatást, ami azt jelenti, hogy románok is szavaztak rá. Ez egészen példátlan. Ott megalakult az önkormányzat, a 17 tagú helyi képviselő-testületbe 12 magyar és 5 román került. Ezúton is jó munkát kívánok nekik, szeretnénk folytatni a jó együttműködést Kovászna magyar és román közösségével is – tette hozzá a polgármester.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: