Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
KÉK HÍREK

Óvatlansággal, könnyelműséggel és figyelmetlenséggel könnyen áldozattá válhatunk!

Pápai Rendőrkapitányság | 2022.03.07.

Az elmúlt két hónapban felerősödtek egyes jogsértések, bűncselekmény típusok. Az online világ – sok előnye mellett – magával hordozza azt a veszélyt, hogy ott esetlegesen áldozattá válhatunk. Az idei évben január és február hónapokban a csalások száma a korábbi időszakhoz képest emelkedett. Bankkártya adatainak megszerzésével 18, előre utalást követő vásárlással történő csalással 25 és az úgynevezett érzelmekre ható csalással kapcsolatban 3 sértett tett feljelenést a rendőrségen Veszprém megyében.

Futtató Norbert rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője összefoglalta a csalásokkal elkövetett jogsértések jellemzőit. Elmondása szerint három nagy területet érintően beszélhetünk megtévesztésről, tévedésbe ejtésről.

Az első csoportba sorolható az úgynevezett előre utalással történő online vásárlás, mely jellemzően egy termék vásárlása során elszenvedett csalást jelent. Ennek révén több módon is kárt szenvedhet a vásárló, hiszen az előre utalt vételár kiegyenlítésekor vagy nem kap semmit, vagy nem azt kapja, amit rendelt (például telefon helyett kávét, esetleg működésképtelen terméket). A rendőrség folyamatosan felhívja az webes felületen vásárlók figyelmét, hogy mindig tájékozódjanak előzetesen, olvassák el az eladóról az értékeléseket, és az internetes oldal, amelyről a vásárlás történne, legyen biztonságos, széles körben ismert, mivel egy kevésbé közismert árusító hely nagyobb veszélyt jelenthet.

Ne a kényelem, a minimális haszon, a mielőbbi átvétel lehetősége legyen az elsődleges szempont, részesítsük előnyben azokat a webhelyeket, ahol lehetőség van a termék kiszállításakor meggyőződni annak sértetlenségéről, a rendelt termék valódiságáról. Ha egy árucikk túl kedvező áron szerepel, ott csalás is lehet az értékesítés hátterében.

Másik kiemelt területként kell említeni az érzelmekre ható, „romantikus” csalásokat.

Ennek az elkövetési formának a jellemzője, hogy az elkövető a sértettet több száz, olykor több ezer eurós pénzösszeg átutalására veszi rá online beszélgetéssel, amely során elnyeri áldozata szimpátiáját, bizalmát, s azt is elmondhatjuk, hogy olykor az érzelmeire is nagy hatással van. A magát általában külföldi katonának, tábornoknak, katonai orvosnak kiadó fél magáról igen megnyerő képet alakít ki a hetekig, hónapig tartó üzenetváltásokkal, rokonszenves stílusával. Egyben a gyanútlan sértett együttérzését is felébreszti kitalált problémáival, olykor baleseteivel, sérüléseivel, amelyekről esetenként kreált képet is küldhet. Az anyagi kárt elszenvedő áldozatok feltétel nélkül hisznek az üzenetet küldőnek. A feljelentések megtételekor valamennyi ember arról számolt be a rendőröknek, hogy a velük kapcsolatba került személyekkel többnyire üzenetben értekeztek, akik profilt szerkesztettek egy közösségi oldalon, és még fotót is közöltek magukról, ezzel is hitelesebbé téve a létezésüket. Az empátiát kiváltó beszélgetéskor olyan tájékoztatást adtak az elkövetők, hogy magányosak, családtagjaikat elveszítették, megsérültek a háborúban, és a hazatérésük után egy új életet kezdenek a boldogság jegyében. Egy személyes csomag hazapostázásához, annak átvételéhez nem csupán segítséget, de átutalással pénzt is kértek csevegőpartnerüktől. Volt sértett, aki több alkalommal is utalt nagyobb összeget. Az elkövetők azért, hogy eloszlassák a kételyt, álbanki, vagy álüzenet küldésével jeleztek vissza az átutalás sikerességéről. A készpénz átutalását követően röviddel a két fél között a kapcsolat megszakadt, a magát külföldi katonának valló személy elérhetetlenné vált.

Épp ezért is hangsúlyozza a rendőrség, hogy a hasonló hivatkozással történő megkeresés zömében csalás. Ezért szakítsa meg inkább az ilyen kapcsolatot, válassza a személy letiltásának funkcióját! Legyen kételkedő, ha tört magyarsággal, furcsa akcentussal beszélő személy veszi fel Önnel a kapcsolatot! Szintén keltsen gyanút, ha külföldi számlaszámra kell az utalást teljesíteni, és a számla tulajdonosa más ember nevén vezetett, mint akivel kapcsolatban áll.

A sértettekről elmondható, hogy okos eszközök működtetésének alapjait ugyan ismerik, de az internetes világgal óvatlanok. Épp ezért is fontos, hogy minél szélesebb körben közvetített figyelmeztetés útján tudatosuljon a csalás lehetősége, és annak megelőzése.

A legnagyobb károkozással járó csalást a bankok, pénzintézetek nevében, a számlavezetőkre hivatkozva követik el. Látszólag a bank telefonszámáról hívó személyek próbálják megszerezni az ügyfelek személyes és pénzügyi adatait. A csaló jogosulatlan bankkártya-használatra, átutalásra és számla elleni támadásokra hivatkozik. Nagyon fontos, hogy soha ne telepítsen le semmilyen programot és ne utaljon pénzt a biztonságosnak mondott bankszámlára, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem! Bankkártya adatot ne osszon meg senkivel telefonon! Addig van pénze biztonságban, amíg hozzáférést nem biztosít másnak a bankszámlájához. Ha kétsége támad a hívással kapcsolatban, szakítsa meg azt és hívja a banki ügyfélszolgálatot.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: