Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Tálentum – Projektnyitó a Refiben

Babos Petra | 2022.03.07.

Közel huszonöt refis diák vesz részt a Nemzeti Tehetség Program „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” elnevezésű pályázatán, amelyre kommunikáció és médiaismereti tehetséggondozó program megvalósítása címen nyert  támogatást a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona. A „Tálentum – szabadon tenyészik” című projekt megvalósításában a Luminosa Film segíti az iskolát.

A projektnyitó rendezvényt ma délután tartották az iskola dísztermében, ahol Baráth Julianna igazgató köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a projekt keretében a diákok kutatásokban, kirándulásokon vehetnek részt, mely nemcsak mint élmény valósul meg, hanem az is fontos, hogy ezt hogyan örökítik meg, hogy válik hírré, majd hosszú távon archívummá. Hangsúlyozta, az oktatókkal ugyan nem egy intézményben, mégis közös célért dolgoznak.

– Ebben a projektben nagyjából ugyanaz történik, mint régen a képzőkörökben, csak most más eszközökkel és módszerekkel. Örülök, hogy ezeket az új lehetőségeket, technikákat megismerhetik a diákjaink, s egy kicsit bepillanthatnak a XXI. századi kommunikáció világába – mondta az igazgató, aki reményét fejezte ki, hogy a projekt során mindenki számára sok új élményt, ismeretszerzést biztosítanak majd.

Mike László oktatótól megtudtuk, a projekt ötlete tőlük származik, ők keresték meg a Refit, s győzték meg az igazgatót, hogy pályázzanak a kiírásra. A projektben részt vevő diákok dokumentumfilmet forgatnak az oktatók segítségével, a csapat másik fele pedig kutatómunkát végez a mentortanárok közreműködésével, emellett a fiatalok megismerkednek a forgatókönyvírással és a filmforgatás során használt eszközökkel is.

Adorján Zoltán, a humán munkaközösség vezetője a Médiacentrumnak elmondta, a projekt 2021 őszén indult.

– A pályázat lényege, hogy diákjaink egy médiatanfolyamon vesznek részt, ahol a film- és interjúkészítéstől kezdve a vágásig sokféle tudományt elsajátítanak. Tapasztalataim szerint a gyakorlati részt nagyon élvezik a résztvevők, megismerkednek a technikai eszközök használatával. Terveink között szerepel, hogy egy játékfilmforgatásra is ellátogatunk, ahol megnézhetik a diákok, hogy ez valójában hogyan is zajlik – emelte ki Adorján Zoltán.

Bathó Nándor 10. osztályos tanuló elmondta, azért jelentkezett a projektre, mert a későbbiekben szeretne hasonló területen elhelyezkedni, esetleg fotós vagy operatőr lenne.

– A szakemberek nagyon sokat tudnak nekünk segíteni a helyes látásmódban és az eszközkezelésben is. A projekten belül két kisebb csoportra osztódunk, s mindegyik csapat kap egy-egy kamerát, így mindenki kezébe veheti azokat, kipróbálhatja az eszközt – tudtuk meg a fiatalembertől, aki elárulta, a kollégiumban forgattak már egy filmet, bemutatva, hogy milyen ott az élet.

Kulcsár Anna 10. A és Farsang Máté 9. M osztályos diákok. Mint mondták, a médiaszakkör jó lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit bepillantást nyerjenek a filmezésbe és fotózásba.

– Nagyon tetszik a projekt, kár lett volna kihagyni – emelte ki Farsang Máté.

– A foglalkozások változatosak és izgalmasak is egyben. Hétfőn és csütörtökön tartjuk az összejöveteleket. Hétfőn a filmekkel foglalkozunk, azokat vágjuk, szépítjük, csütörtökön pedig elméleti oktatáson veszünk részt – mesélte Kulcsár Anna.

A projekt során a diákok kiránduláson vesznek részt, ellátogatnak az etyeki Korda Filmparkba és a soproni Bűvösvölgy Médiaértés Oktató Központba is. Emellett vendégelőadókat is hívnak, Bozsogi János rendezőt, színészt és Kocsis Tibor filmrendezőt.

A nyitórendezvényen az egybegyűltek megtekintették a már elkészült kisfilmeket, az első verziót, majd az időközben megszerzett tudással újragondolt alkotásokat.

A projekt a tanév végéig tart.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: