Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Győry Endrénét köszöntötték 90. születésnapján

Babos Petra | 2022.03.11.

Győry Endréné Abonyi Éva 1932. március 12-én született Badacsonytördemicen. Középiskolába Sopronba, majd Pápára járt az Ipari Leányközépiskolába, s aztán a Dolgozók Gimnáziumába. 1948-ban egy tánciskolában ismerkedett meg későbbi férjével, Győry Endrével.

A köztiszteletben álló néprajzi gyűjtőt, nyugalmazott tanárt születésnapja alkalmából dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte ma délelőtt otthonában, átadva Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét és egy csokor virágot.

– Annyira vártam, hogy megéljem a kilencvenet, és boldog vagyok, hogy ez sikerült is. Én vagyok a családunkban a legidősebb. Optimistának születtem, s hálás vagyok, hogy megélhettem a napot. Úgy gondolom, az elfogadás és az, hogy minden apróságnak tudok örülni, a hosszú élet titka. Nem akarok senkit sem megváltoztatni, csak tanácsot adok. Jól érzem magam a kis családi házban, ahol élek, minden egyes napnak örülök – mesélte Éva néni, aki elárulta, szerencsére el tudja magát látni, főz, mosogat, takarít, kertészkedik, bevásárol és kézműveskedik is.

– Mindennap átjön az unokám, aki sokat segít. A hobbi számomra a gyűjtés. A Győry-gyűjtemény a város jóvoltából állandó kiállítóhelyre került, de most Csipkerózsika álmát alussza, ám majd egyszer felébred. Még mindig vannak gyűjteményeim, amiket mosni, javítani, restaurálni kell. Szeretek kézműveskedni, általában hungarocellből formákat késztek és azokat selyembe, csipkébe öltöztetem – tudtuk meg az idős hölgytől, aki büszkén mondta, hogy nagy örömére sok barátja van, akik gyakran felhívják telefonon vagy meglátogatják.

Éva néni 1964-től a Petőfi Gimnázium és Szakközépiskolában technikus-tanár, 1973-tól a 304. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben a ruhaipari szakelmélet tanára, valamint 1976 és 1986 között szakfelügyelő is volt.

Éva néninek két lánya, négy unokája és három dédunokája van. Mint mondta, mindegyik dédunokájával tartja napi szinten a kapcsolatot, a távolabb élőknek a naplóbejegyzéseiből olvas fel az unokája, hiszen szeretik az ő régi meséit.

A születésnapról a finom torta sem hiányozhatott, amit együtt fogyasztottak el a vendégek.

Éva néni nagy meghatottsággal mondott köszönetet dr. Áldozó Tamásnak, valamint Szalainé Tihanyi Andreának, az Egyesített Szociális Intézmény vezetőjének is, akik a mai napon felköszöntötték.

A születésnapos hölgy egy meglepetéssel készült a polgármesternek. Átadta neki azokat az összegyűjtött tollakat, amelyekkel ‘90 óta az egyes választásokon, népszavazásokon szavazott.

Az 1998-ban Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesült néprajzimúzeum-alapítónak mindannyian jó egészséget és további boldog, aktív éveket kívánunk.

Isten éltesse Éva nénit!


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: