Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Új neve lett a városbarát egyletnek

Babos Petra | 2022.03.11.

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet ma délelőtti rendhagyó alkalmán több hónapnyi kényszerszünet után először találkoztak a lokálpatrióta közösség önkéntesei. Elsőként a Nagytemplomban tettek látogatást, ahol a Fellner Jakab-emlékév alkalmából megtekintették Zsuppán István művésztanár Fellner Jakabról készített domborművét, majd koszorút helyeztek el a háromszáz éve született jeles építészmester pápai emléktáblájánál. Ezt követően Kerecsényi Zoltán ügyvivő plaketteket nyújtott át Zsuppán István művésztanárnak és Mező Lászlóné pápai festőművésznek az egyletet hosszú ideje segítő tevékenységük elismeréseként.

Ezután a résztvevők átsétáltak az Esterházy-kastélyhoz, hogy a közelgő nemzeti ünnep alkalmából megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát. Itt Varga Árpád és Mező Lászlóné szavalatait követően Kerecsényi Zoltán ügyvivő bejelentette, Petőfi pápai névfelvétele és első nyomtatásban megjelent verse 180. évfordulója alkalmából – 2022. március idusától – egyletük neve Petőfi Városbarát Egylet lesz. Az „Elsősorban pápai” jelszóként és logójuk fő elemeként természetesen továbbra is megmarad.

Kerecsényi Zoltán elmondta, az egylet működése alatt mindig is kiemelten kezelték a helyi Petőfi-emlékezet gondozását, számos programjuk, kezdeményezésük szólt Petőfiről, az ő kortársairól, a reformkorról, vagy 1848/49-ről.  Az elmúlt hét év alatt az egylet fő profilja a petőfis, kossuthos, negyvennyolcas emlékápolás lett. Ezt kívánják a jövőben is erősíteni, továbbá hirdetni, hogy „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”, hogy Petőfi 180 éve itt „született”, itt vált költővé.

Az egylet soron következő összejövetele a költészet napján lesz, akkor Nagy Lászlóra emlékeznek.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: