Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A szakrális Bakony

Babos Petra | 2022.03.11.

A Bakony vallási értékeit mutatja be a németbányai házaspár, Somlai Nikolett Rózsa és Nagy Gábor  A szakrális Bakony című könyve. A fényképekben gazdag kötet a Bakonyban található kegyhelyeket, kolostorromokat tárja az olvasók elé, köztük olyanokat is, melyek már nem igazán ismertek. A könyvbemutatót ma délután tartották az Edvy Malom Fogadóban.

Somlai Nikolett Rózsa a szerzemény kapcsán elmondta, a közös kötet megjelentetése az ő ötlete volt.

– A könyv úgy épül fel, hogy felváltva írtunk ugyanazon területről. Hol Gábor szólt az ő meglátásairól, hol én kapcsolódtam a gondolataihoz. Gábor a tengely, a férfi, a racionalitás, a szellemi rész, s én, mint nő, körbetáncolom, az érzelmi, lelki vonulatokat írom le – tudtuk meg a kötet egyik szerzőjétől.

– Mi magunk is a Bakonyban, Németbányán élünk. Én sokáig éltem a Pilisben, s immáron négy éve bakonyi lakos vagyok, Gábor viszont pápai születésű. Szerintem a Bakony sokkal vadregényesebb s sokkal nagyobb léptékek vannak benne, mint a Pilisben. Nagyon szeretek itt élni – mesélte Somlai Nikolett Rózsa.

– Olyan kötetet szerettünk volna kiadni, ami szép. Sajnos, egyre kevesebb a szépség a világban. Sok-sok fotóval illusztráltuk, hiszen Gábor fényképész, s én is szeretek fotózni. Szerettünk volna több réteg információt nyújtani: akik turisták, azoknak célpontokat, akik már érdeklődnek a szakralitás iránt, azoknak pedig azt, hogy hogyan tudnak másként ránézni egy adott tájegységre, akik pedig már ezen a vonalon vannak, nekik remélem, sok-sok kirakós darabot tudtunk adni a saját tapasztalataik mellé. Reméljük, könnyen emészthető a kiadvány az olvasók számára, hiszen az emberek keveset és ritkán olvasnak – tudtuk meg Somlai Nikolett Rózsától, aki hozzátette, a kötet ezer példányban jelent meg. Már több helyszínen is bemutatták, s tapasztalatai szerint jó fogadtatásra lelt.

Nagy Gábor elmondta, a kötetben tökéletesen kiegészítették egymást feleségével.

– A könyv különlegessége, hogy ezt együtt írtuk. Az egyes fejezeteknél is jeleztük, hogy azt éppen ki írta. Én főleg a történelmi hagyatékokat, azokat a régészeti emlékeket, amelyek még fellelhetőek a Bakonyban. Ezek alapvetően romok vagy sáncok. A kutatás során arra jöttem rá, hogy a Pannonhalmától, Bakonybélen, Szentgálon és Veszprémen át Sólyig tartó terület egybefüggő történelmi tájegység volt. Folyamatos a történelmi és kulturális jelenlét – emelte ki Nagy Gábor, aki hozzátette, azok a romok, amelyeket Szentgál közelében találtak, monumentálisak, város nagyságúak.

Nagy Gábor végül hangsúlyozta, legyünk mindannyian büszkék arra, hogy Veszprém megyében élünk, mert ezek a történelmi és keresztény hagyományok óriásiak.


  • Friss hírünk
    Videó
    PÁPA - KULTÚRA

    Húsvét és a kékfestés

    Vajon milyen húsvéti szimbólumok jelennek meg a kékfestés...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: