Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kuflik a könyvtárban

Babos Petra | 2022.03.12.

Dániel András író, illusztrátor volt a Jókai Mór Városi Könyvtár vendége ma kora délután. A bibliotéka előadótermében sok kisgyermek és felnőtt gyűlt össze a Kufli-könyvekről híres író interaktív programjára.

Nem is kifli, nem is kukac, mi az? Kérdezte a gyerekektől Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője. A megjelent apróságok egyöntetűen és hangosan válaszolták: kufli. Már ebből is egyértelműen látszott, hogy a gyerekek jól ismerik az érdekes lényeket, s aztán Dániel András vetített képes előadásában beigazolódott, hogy valóban, a jelenlevők teljesen jól ismerik, Bélabát, Zödönt, Pofánkát, Hildát, Fityircet, Valért és Tituszt.

Dániel András a Médiacentrumnak elmondta, gyermekkorában abban a szerencsés helyzetben volt, hogy sokat olvastak neki, a kedvencei közé tartozott az Aliz Csodaországban, a Micimackó és a Nils Holgersson utazásai, de Lázár Ervin meséit is kedvelte.

– A meséim mindig egy apró ötletből kerekednek. A kuflik rajzból indultak. Egyszer egy papírdarabra lefirkáltam egy furcsa kis kukacszerű figurát, amiről rögtön beugrott a kufli név, ami a kukac és kifli szavak összevonásából született a fejemben. Ha pedig egy lénynek neve lesz, akkor elég esélyes, hogy életre is kel, s történnek vele dolgok – mesélte az író, aki hozzátette, ha ír valamit a szerző, sosem tudhatja előre, hogy az éppen mennyire lesz majd sikeres, erre nincs recept.

Dániel András elárulta, nem számított arra, hogy a Kufli-meséknek sok olvasója lesz, így aztán arra sem, hogy ennyi kötete jelenik majd meg a hét kis lényről. Egészen pontosan tegnap jelent meg a 18. könyve.

– A Kufli-könyvek mellett igyekszem mást is írni, s időről időre megjelennek nem kuflis történetek. Időigényes a munka, hiszen írom is és illusztrálom is a szerzeményeimet.  A Kufli-meséknél cél volt, hogy legyen egy korosztályokon átívelő értelmezhetősége, hiszen ezeket a gyerekek mellett a felnőttek is örömmel olvashatják. A gyermekkönyvek olvasói sokszor a felnőttek, így nekem, mint írónak, rájuk is figyelemmel kell lennem, így ügyeltem arra, hogy legyenek a kötetekben olyan részek, amelyek a felnőtteknek is szórakoztatók lehetnek. Arra persze vigyázni kell, hogy a gyerekek is értsék azokat a poénokat, ne zavarja meg őket – hangsúlyozta az író.

Dániel Andrástól megtudtuk, már készülnek az új Kufli-mesék és a rajzfilmsorozat sem áll meg, most a negyedik évadhoz írja a történeteket.

Az író a gyerekeknek felolvasta A kuflik és a zsibbadó dudor című mesét.  A rendezvény végén a Kufli-könyvek ifjú tulajdonosai dedikáltathatták a köteteiket.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: