Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ellenzéki megemlékezés

Pintér-Papp Eszter | 2022.03.14.

– Öt nemzedék választ el minket 1848 hőseitől. Mégis évről évre ugyanolyan édes íze van az emlékezésnek, az ünneplésnek. És ez természetes. Természetes, mert 1848 márciusának nagy szavai a szabadság, egyenlőség és testvériség, a mi nagy szavaink is. A magyarok szabadságvágya ugyanis nem változott 1848 óta – mondta ma délután, a Petőfi-szobornál tartott ellenzéki megemlékezésen Grőber Attila, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség országgyűlésiképviselő-jelöltje.

A beszédben elhangzott, 1848 tavaszán valami megváltozott Magyarországon. Egy rendszer omlott hirtelen össze. Egy olyan rendszer, amely a hatalom korlátlanságára, a hatalmon lévők igazságának megkérdőjelezhetetlenségére, a nemzeti függetlenség és önállóság megakadályozására jött létre, mely kiváltságosok uralmát teremtette meg a polgárok szabadságának biztosítása helyett. Néhány nap alatt világossá vált, hogy az igazságot letagadni, hazugsággal elleplezni, szuronyokkal feltartóztatni nem lehet.

– A szabadság győzött, de a szabadságot meg kell védeni, meg kell küzdeni érte és 1848 hősei ezt tették. Küzdöttek és sokan életüket adták a szabadságért – mondta a szónok, majd hangsúlyozta, az elnyomó hatalom mindig talál magának szövetségest, olyat, aki hajlandó megfosztani egy népet a nemzeti önrendelkezésétől, szabadságától és jogaitól. Ez történt velünk is. A magyar szabadság lángját a keletről érkező vihar elfújta. Oroszország elrabolta a zászlóinkat, elrabolt ártatlan életeket és elrabolta a magyarok szabadságát. – A mi szabadságunk mindig akkor bukott el, ha keletről fújt a szél – emlékeztetett Grőber Attila, majd Orbán Viktor egy korábbi, keleti politikával kapcsolatos gondolatát idézte, melyben a miniszterelnök arról szólt, hogy a keleti politika nem tűri az önállóságot, a függetlenséget és a szabadságot, elszegényít, kiszolgáltatottá tesz és megfélemlít, s a magyarok mindig szabadulni akartak a Kelet sorvasztó öleléséből. Grőber Attila úgy fogalmazott, Orbán Viktor mégis hozzáláncolta hazánkat Oroszországhoz és más keleti hatalmakhoz, majd példaként az energiafüggőséget említette, mely szerinte az elmúlt időszakban megszüntethető lett volna.

– A választás nem olyan bonyolult, vagy 1848 eszméi vagy az orosz befolyás – mondta a képviselőjelölt, aki rámutatott, 1848 márciusában békésen győzött a forradalom és az ország egy rövid időre kivívta szabadságát. Azokon a márciusi napokon megszületett a magyar nemzet, mely sokszínűségétől volt erős.

A beszédben elhangzott, március 15-e az egységes magyar nemzet megteremtését szolgálta, ma pedig kirekesztik azokat a nemzetből, akiknek van bátorsága egyet nem érteni. – Nemzeti egység helyett megosztás, haladás helyett kiszolgáltatottság, Nyugat helyett Kelet, érdekegyesítés helyett új arisztokrácia – mondta Grőber Attila, aki beszédében erős kormánykritikát fogalmazott meg. Véleménye szerint a hatalom eladósította és kiszolgáltatottá tette hazánkat és megtanította az embereket félni. – Nekünk most az a kötelességünk, hogy megtanítsuk egymást tisztelni és szeretni. Nem lesz könnyű, mert igen mélyek a sebek. De egy nemzet attól válik nemzetté, ha erre is képes – mondta beszédének végén Grőber Attila.

A megemlékezés végén a megjelentek koszorút helyeztek el Petőfi Sándor szobránál.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: