Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kézműves-foglalkozás és kiállítás a nemzeti ünnepen

Babos Petra | 2022.03.15.

Pápa Város Önkormányzata március 15-i ünnepi megemlékezéséhez kapcsolódva ’48-as játszóházzal és kiállítással várta a családokat a Kékfestő Múzeum és a Pápai Református Gyűjtemények Könyvtára ma délelőtt.

A Pápai Református Gyűjtemények Könyvtárában megelevenedett a történelem, hiszen az érdeklődők megtekinthették azt a nyomdagépet, amellyel a Nemzeti dalt és a 12 pontot kinyomtatták 1848 márciusában.  A látogatók emellett az Egy nevezetes nap emlékei című kiállítást is megtekinthették.

Fábiánné Horváth Adrienn könyvtárvezető kérdésünkre elmondta, a mai napon a gyerekek pártát és fonallovacskát is készíthettek.

– Nagy örömünkre, már a nyitás előtt sokan érkeztek hozzánk. A legnépszerűbb a nyomdagép volt, azt nagyon sokan kipróbálták gyerekek és felnőttek egyaránt, s tetszett nekik – emelte ki a könyvtárvezető.

Körmendi Luca Bábolnáról érkezett nagyszüleihez az édesanyjával. A mosolygós kislány elárulta, ismerősüktől értesültek arról, hogy Pápán ki lehet nyomtatni a Nemzeti dalt korabeli géppel.

– Nagyon megtetszett ez a program, s úgy döntöttünk, hogy mivel jövünk ma Pápára, feltétlenül megnézzük ezt a masinát, hiszen nagyon különleges, hogy pontosan március 15-én én is kinyomtathattam a híres Nemzeti dalt. A nyomtatás egyik része kicsit nehezebb volt, de segítettek, s így könnyen megoldottam azt is. Otthon szeretném majd bekereteztetni és kitenni a szobám falára – mesélte a kislány, aki a református könyvtár után a Kékfestő Múzeumba is átsétált, s azt is megtekintette.

Dr. Méri Edina, a Kékfestő Múzeum szakmai vezetője érdeklődésünkre elmondta, a játszóházzal az volt a céljuk, hogy a kicsik életkorának megfelelő kézműves-tevékenység segítségével ismertessék meg őket nemzeti jelképeinkkel, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc motívumaival.

– A gyerekek kipróbálhatták a zsinórsodrást. Ez volt ma a legnépszerűbb, de filcből készíthettek piros-fehér-zöld színű tulipánt, szegfűt, margarétát és barátságkarkötőt. A legkisebbek pedig színezhettek – emelte ki a szakmai vezető, aki hozzátette, nagy örömükre sokan látogattak el a múzeumba, s játszottak együtt.

Németh Boglárka 10 éves diáklány elmondta, március 15-én a 1848/49-es forradalom és szabadságharcot ünnepeljük.

– Ilyenkor minden évben kitűzzük a kokárdát és feljövünk a szüleimmel és unokatestvéremékkel a városi ünnepségre, majd részt veszünk a játszóházi foglalkozásokon. A Kékfestő Múzeumban nemzeti színű karkötőt sodortunk, amit majd hordani is szeretnék – mesélte a lány.

A színes és különleges programok iránt egész délelőtt nagy volt az érdeklődés.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: