Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Borotvatok és pipafejek a hónap műtárgyai

Babos Petra | 2022.03.16.

Márciusban az Esterházy-kastélyban és a Kékfestő Múzeumban a hónap műtárgyai a nemzeti ünnephez kapcsolódnak. A Kékfestő Múzeumban egy borotvatokot, míg az Esterházy-kastélyban néhány pipafejet választottak ki a Hónap műtárgyainak.

Dr. Méri Edina szakmai vezető elmondta, a Kékfestő Múzeumban kiállított borotvatok 1881-ből, a nyilvántartásuk szerint Pápáról származik. A karcolásos technikával készült tok fedelén a magyar címer látható.

– A borotvatok egy vagy két borotva tárolására alkalmas eszköz volt.  Használatuk Európában már az első évezredből ismert. A borotvatokok érdekes tárgyai voltak a népi kultúrának. Ezeket pásztorok, népi faragók készítették. Múzeumainkban már a 18. századból találhatók borotvatokok. A tok felnyitását gyakran egy kis trükkös megoldással nehezítették meg, sokszor titkos retesszel látták el azokat – tudtuk meg dr. Méri Edinától.

Az Esterházy-kastélyban négy pipafejet láthat az érdeklődő közönség, három magyar címerrel díszítettet, a negyediken pedig egy huszár ad szerenádot a kedvesének.

Huiber Edit múzeumpedagógus elmondta, a motívumok általában a pipa fején találhatók.

– A kiállított darabok pápai pipakészítők alkotásai, ezek cseréppipák, amelyeket kerámiaműhelyekben készítettek. A pipák Boscovitz Sámuel, Jacob Reinitz és Beer műhelyéből kerültek ki. A címeres pipák a Szent István-emlékévre készültek – emelte ki a múzeumpedagógus.

A hónap műtárgyai ingyenesen megtekinthetők március végéig.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: