Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ellenzéki zöld fórum

Pintér-Papp Eszter | 2022.03.18.

Ungár Péter országgyűlési képviselő, az LMP elnökségi tagja volt ma délután Grőber Attila, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség országgyűlésiképviselő-jelöltje vendége.

A politikusok sajtótájékoztatót tartottak a zsinagógánál. Grőber Attila itt elsőként arról szólt, hogy Kérdezzen a jelölttől! címmel programot indított a közösségi médiában. Mint mondta, az ott felmerülő kérdések közül most az oktatás területéről kíván tájékoztatást adni. Úgy fogalmazott, a mai magyar közoktatás drámai helyzetben van, mert a pedagógusok az értelmiségi átlagbér 61 százalékát keresik, ráadásul a következő kilenc évben a pedagógusok negyven százaléka nyugdíjba megy, és drámai helyzetben van, mert a közoktatásra költött GDP arányos kiadás 2009-ben 4,6 százalék volt, 2021-ben pedig 3,8 százalék. Választási győzelmük esetére azt ígéri, hogy önálló oktatási minisztériumot hoznak létre, azonnali és nagyarányú béremelést hajtanak végre a pedagógusok számára, a tankötelezettséget visszaállítják 18 éves korra, ingyenessé teszik az első diploma megszerzését, támogatják a nyelvoktatást, valamint a digitális kompetencia fejlesztését és minden diákot tablethez juttatnak.

A pedagógussztrájkra reagálva a képviselőjelölt úgy fogalmazott, az nem megy, hogy a pedagógusokat burkoltan elbocsátással fenyegetik, miközben azt üzenik, hogy a sztrájk jogos.

A sajtótájékoztató helyszínválasztása kapcsán elhangzott, az ellenzék kormányzása esetén rendelkezésre bocsátják a zsinagóga felújításához szükséges összeget, aminek költségeit jelenleg 6 milliárd forintra becsülik, az épület további sorsáról pedig az a közösség dönthet majd, mely jelenleg is őrzi Pápán a zsidó hagyományokat és kultúrát.

Ungár Péter úgy fogalmazott, hazánkban az állami szektorban dolgozók – köztük a pedagógusok, a szociális területen és a kulturális szektorban dolgozók – rossz fizetést kapnak. Véleménye szerint ez a kormány tudatos politikája. A pedagógusok legutóbb 2002-ben kaptak valódi béremelést, de fontos a gyógypedagógusok és pedagógusi munkát támogató munkatársak béremelése is.

Grőber Attila és vendége a sajtótájékoztató után a Huszár Közösségi Házban tartottak lakossági fórumot, ahol elsőként a jelen háborús helyzet volt a téma. – Ebben a háborúban azt halljuk a miniszterelnöktől, hogy ki kell maradnunk. Az ellenzék sem akart soha katonákat vagy fegyvert küldeni, mindenki azt akarja, hogy a magyarok biztonságban maradjanak – hangsúlyozta Ungár Péter, majd úgy fogalmazott, Orbán Viktor mindebből politikai terméket alkotott.

A fórumon szóba kerültek környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések is, köztük az energiafüggőséggel összefüggő folyamatok, mellyel kapcsolatban elhangzott, az elmúlt 12 évben lehetett volna csökkenteni az energiafüggőséget, például az alternatív energiák felhasználásának növelésével. A fórumon szóba került Paks2 építése is, melyről Ungár Péter úgy fogalmazott, az nem befolyásolhatja a rezsicsökkentést, hiszen még nem elkészült beruházás.

A fórum végén a jelenlévőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni.    


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: