Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ünnepelt a Bárdos kórus

Babos Petra | 2022.03.19.

Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara 2020-ban ünnepelte volna 25 éves jubileumát. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, a jeles alkalomra tervezett koncert elmaradt,  elhalasztották a 2021-es évre, de a pandémia még akkor sem enyhült, így sajnálatos módon azt is le kellett mondaniuk a szervezőknek. Nagy örömükre, a 25+2 éves koncertet sikerült megszervezniük. A hangversenyre három kórust – a Szombathelyi Erkel Kórust, a Soproni Liszt Pedagógus Énekkart és a Csornai Bárdos Kórust – hívtak meg, s így négy énekkar adott koncertet ma délután a református újtemplomban.

A pápai kórus 1995-ben alakult 44 lelkes énekessel, Fehér Ferenc kórusvezető irányításával. Néhány évvel később, 1999-ben, Bárdos Lajos születésének centenáriuma alkalmából a neves magyar zeneszerző, tudós-tanár, karnagy nevét vették fel. Helyi hangversenyek mellett sok zenei rendezvény résztvevői az ország különböző vidékein. Az együttes alapítása óta nagyon sok művet adtak elő, több örömteli koncerttel ajándékozták meg a közönséget, és ami az amatőr kórusoknál a legfontosabb: saját magukat is. Jó kapcsolatot ápolnak pedagóguskórusokkal, évente részt vesznek a Pedagógus Kórusok Országos Találkozóján is. Több külföldi és hazai énekkarral baráti a kapcsolatuk. Külföldön és hazai városokban egyaránt megfordultak, legutóbb két évvel ezelőtt Milánó mellett Bergamóban szerepeltek nagy sikerrel.

Fehér Ferenc karnagy a Pápa és Vidékének elmondta, az elmúlt 27 év nagyon szép, emlékezetes és mozgalmas volt.

– Ennyi idő már egy házasságban is szépnek számít. Jó csapattá alakultunk, összekovácsolódtunk. A közös éneklésben figyelünk egymásra, ami önuralomra nevel mindannyiunkat. Az elmúlt 27 év során nagyon sok helyre eljutottunk, Magyarországon és külföldön is. Ha ki kellene emelnem egy emlékezetes programot, nem is tudnék mondani, mert mindegyik az volt számunkra. Szeretünk együtt énekelni, s reméljük, még sokáig tehetjük ezt. A fellépéseinkről nagy örömünkre mindig készül felvétel, így az utókor számára is megmaradnak az emlékek – emelte ki a karnagy.

– Rettenetesen vártuk, hogy a pandémia után ismét közönség előtt énekelhessünk. Mint minden zenei együttesnek, az elmúlt két év a Bárdos kórusnak sem volt könnyű. Már nagyon vártuk a mai napot, bár karácsony előtt már koncerteztünk közönség előtt. Az eredeti tervünk az volt, hogy a jubileumi koncerten csak mi énekelünk, de aztán három kórust meghívtunk, akikkel nagyon jó és régi a kapcsolatunk. Ők a szombathelyiek, a soproniak és a csornaiak, akik mindannyian örömmel és első szóra vállalták a szereplést – tudtuk meg Fehér Ferenctől, aki a következő 27 évre hasonló jó élményeket, fellépésekben gazdag időszakot kívánt, mint amilyen eddig is volt.

A koncerten a Con Spirito Quartet működött közre, valamint Babos Tibor szavalt.

Az ünnepi dalostalálkozót a négy kórus közös éneklése zárta, Erkel Ferenc: Éljen a haza! című művét adták elő.

A kórusok gyönyörű hangversenyét vastapssal jutalmazták a jelenlevők.

Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara nem pihen sokat a jubileumi koncert után, hiszen már készülnek a júniusi nyárköszöntő koncertre, ahol filmzenékkel örvendeztetik meg a zenebarát közönséget.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: