Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Esküt tettek a szavazatszámláló bizottságok tagjai

Huszár Hajnal | 2022.03.21.

Ma délután megkezdődött az április 3-ai választás és népszavazás szavazatszámláló bizottsági tagjainak eskütétele és oktatása. A bizottságok választott és delegált tagokból állnak, a választott tagok személyéről a képviselő-testület döntött még a februári ülésen.

Dr. Nagy Krisztinától, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőjétől megtudtuk, a pápai választópolgárok 31 szavazókörben adhatják le szavazatukat, a szavazóhelyiségekben legalább 5 fős szavazatszámláló bizottság tevékenykedik, akik közül három főt a képviselő-testület választott. Most összesen 155 választott fő tesz esküt és vesz részt az oktatáson, az ő mandátumuk egyébként 4 évre szól. A nagy létszámra tekintettel a szavazatszámlálók két napon, négy csoportban teszik le esküjüket. Ma két csoportban hívták össze az érintetteket, az esküt dr. Áldozó Tamás polgármester előtt tették le, holnap pedig szintén két csoportban várják a bizottsági tagokat.

Az eskütételt követően a választási iroda vezetője oktatást tartott a szavazatszámlálók részére a legfontosabb tudnivalókról, a jogszabályi változásokról, a kiemelt figyelmet illető ügyekről, a választás zavartalanságának biztosításáról.

Dr. Nagy Krisztina emlékeztetett, április 3-án nemcsak országgyűlésiképviselő-választás lesz, hanem népszavazás is, emiatt pedig a szavazatszámláló bizottságoknak sokkal több feladatuk lesz, mint a korábbi választások esetén volt.

– Több helyen kell aláíratni a szavazóköri névjegyzéket a választópolgárokkal, három szavazóköri jegyzőkönyvet kell készíteni a korábbi kettő helyett, a mozgóurnák kezelése is több feladatot jelent majd és a szavazólapot is az aláírásoknak megfelelően kell osztani, hiszen nem mindegy, hogy nemzetiségi választópolgárként szerepel-e egy szavazópolgár vagy sem – sorolta a többletfeladatokat, hozzátéve, a szavazatok számolása is nagyobb feladat lesz, mint korábban.

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai tehát ma és holnap tesznek esküt, az országos listát állító jelölőszervezetek által delegált bizottsági tagok pedig a jövő hét elején teszik meg ugyanezt. Eddig két jelölőszervezet adta le delegált tagjainak listáját, de péntek délutánig még érkezhetnek ezzel a jelölőszervezetek. A pártok szavazókörönként maximum két főt delegálhatnak a szavazatszámláló bizottságokba. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: