Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Modern alkotások az Esterházy-kastélyban

Pintér-Papp Eszter | 2022.03.22.

Igazi csemegét kínál a modern művészetek kedvelőinek az Esterházy-kastély új időszaki kiállítása, mely vasárnap délutántól várja a látogatókat. A tárlaton Habsburg Gabriella szobrászművész nemesacél alkotásai láthatók, s az átlagos kiállításoktól eltérően megérinthetők és meg is mozgathatók.

A kiállítás kulisszatitkaiba ma délután Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője avatta be a Médiacentrum munkatársait. Mint mondta, az idei állandó kiállítás is Thomas Emmerling műgyűjtőnek köszönhető. – Az előző kiállításhoz képest nagyot ugrunk az időben, hiszen Dürer 15-16. századából egyenesen a jelenbe, a 21. századba érkezünk, és most először egy kortárs képzőművész kiállítását nyithatjuk meg az Esterházy-kastélyban. Habsburg Gabriellának nem ez az első kiállítása Magyarországon, viszont egy ilyen különleges helyszínen mindenképpen az első, hiszen hiába beszélünk kortárs szobrászról, e falak között nem lehet eltekinteni attól a kapcsolattól, ami a Habsburg- és az Esterházy-családot összeköti egymással – hangsúlyozta Boros Katalin, aki arról is szólt, hogy Habsburg Gabriella filozófiája, hogy őt nem a neve, hanem az alkotásai alapján kell megítélni.

Az új tárlat abban is különleges, hogy az Esterházy-kastély időszaki kiállításainak történetében első alkalommal lesz lehetőség arra, hogy személyesen is találkozzunk az alkotóval, hiszen a vasárnapi megnyitón a művész is részt vesz. A kiállítás további különlegessége, hogy a termekben látható szobrokhoz bátran hozzányúlhatnak a látogatók, az alkotások élnek, mozgathatók és bátran kipróbálhatók.

Boros Katalin úgy fogalmazott, az idei tárlat megnyitójára nem határoztak meg dress code-ot, csupán annyit kérnek, hogy mindenki hozza magával a fantáziáját és a kíváncsiságát, hiszen ezek nem olyan alkotások, amelyek valamit vagy valakit ábrázolnak, hanem azt az életérzést, gondolatvilágot, amit az alkotó belegondolt a tárgyakba, de a művész arra biztatja a látogatókat, hogy a szobrokban találják meg a saját látásmódjukat, találják meg azt a személyt, tárgyat, érzést, amit ők látnak bele az egyes alkotásokba.

Az ügyvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a kastély erkélyén néhány hete már feltűnt egy különlegesség, Habsburg Gabriella egyik köztéri alkotása kapott ott helyet. S azért éppen az erkélyen, mert a mű címe Rómeó és Júlia.

Habsburg Gabriella Szobrok és grafikák című tárlatának megnyitója március 27-én, vasárnap 16 órakor kezdődik az Esterházy-kastélyban.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: