Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A víz világnapja a tapolcafői forrásnál

Pintér-Papp Eszter | 2022.03.23.

A Pápai Vízmű Zrt. a víz világnapja alkalmából rendezett programjai közül minden évben az egyik legnépszerűbb a tapolcafői forráslátogatás. Nem volt ez másként most sem, több gyermekcsoport is ellátogatott a vízbázisra, hogy megnézzék, honnan származik a pápai csapvíz.

A gyerekeket Baki Berta, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. műszaki irodavezetője kalauzolta a forrásnál, ottjártunkkor éppen a tapolcafői óvodások hallgatták kíváncsian a vízről szóló érdekességeket, előttük pedig a nagygyimóti óvodások jártak a vízbázison.

Baki Berta a Médiacentrumnak elmondta, az óvodásoknak megmutatta a régi kutakat, ahol 60 méter mélyről tör a felszínre a víz. Ezt követően megnézték, hogy a mélyből feltörő vízből hogyan lesz felszíni víz, az hogyan tud meghajtani egy malomkereket. A gyerekek ezt követően sétáltak a tanösvényen és megnézték az Örvény tavat is.

A műszaki irodavezetőtől megtudtuk, a Bauxitbányászat következtében elsőként ezek a régi, 60 méter mély ivóvízkutak apadtak el, ezért fúrták a ma is használt, 400-450 méter mély kutakat. Jelenleg is ezekből a kutakból érkezik a pápai ivóvíz – ami rendkívül tiszta karsztvíz – egy teljesen zárt rendszeren keresztül. A pápai vízmű egy rendkívül modern, UV-fertőtlenítő berendezést használ, ezután van még egy minimális klórozás is, amit hatósági előírások szabályoznak és tulajdonképpen egy biztonsági fertőtlenítési tartalék, ami a teljes hálózaton kifejti hatását.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: