Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A természettudományokat népszerűsítették a Refiben

Babos Petra | 2022.03.24.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol egymással.

Varga-Umbrich Károly fizika-informatika tanár elmondta, a kapcsolatnak köszönhetően a pápai diákok számára többször szerveztek kirándulásokat Budapestre, ma pedig három szakember látogatott el a Refibe, s tartott érdekfeszítő előadást egy ELTE-s EFOP-pályázatnak köszönhetően.

– Az iskolánkban a párhuzamos osztályok közül egy van, amelyik természettudományos. Azokban az osztályokban az informatika nagyon népszerű, de az orvosi, mérnöki pálya is kedvelt. Néhányan a tanári pályát választják, de sajnos kevesen, ez nem vonzó számukra. Talán látják rajtunk is, hogy nem könnyű pedagógusnak lenni – tudtuk meg Varga-Umbrich Károlytól, aki hozzátette, a mai foglalkozások mindegyike népszerű volt, a 9., 10., 11. és 12. évfolyamos diákok örömmel vettek részt rajtuk.

Dr. Vancsó Ödön, az ELTE docense, a Matematikatanítási és Módszertani Központ vezetője, a Természettudományos Módszertani Centrum elnöke elmondta, kollégáival negyedik éve járják az országot. Programjuk egyik célja, hogy népszerűsítésék a természettudomány-, matematika- és informatikaképzéseket, mivel nagy diákhiány van ezeken a tanszékeken. A másik cél, hogy megmutassák, hogy sem a fizika, sem a matematika, sem pedig a kémia nem olyan borzasztó mumus, mint azt sokan gondolják.

– Az emberek számára nem vonzóak ezek a pályák, a tanári meg sajnos még kevésbé. Örülünk, hogy Pápára, a Refibe is eljutottunk, s népszerűsíthettük a természettudományokat. Jó lenne, ha több diák választaná ezeket a pályákat – emelte ki dr. Vancsó Ödön.

– Igyekszünk a tanárainkat olyan muníciókkal ellátni, hogy szórakoztatóbbak és élvezetesebbek legyenek az óráik. Olyan kísérleteket, előadásokat hoztunk magunkkal, amelyek színesebbé teszik az adott tantárgyat, s ezzel kedvet hozunk ahhoz, hogy ezeket válasszák a diákok középiskola után. Reméljük, a mai előadásokkal sikerült megkedveltetni a diákokkal a matematikát, a fizikát és a kémiát – tudtuk meg az egyetemi docenstől, aki elárulta, ő a matematikát a véletlen és a statisztika által próbálta vonzóbbá tenni hétköznapi példákkal.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: