Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A nagy hadronütköztető a pinceszínházban

Babos Petra | 2022.03.30.

A nagy hadronütköztető című előadás a Színészek Kulturális Egyesület és a Tér 12 Kulturális Egyesület közös produkciója, amelynek szerzője a pápai születésű Hodászi Ádám. Ma este az S.K. Társulat pinceszínházában láthatta az érdeklődő közönség a darabot.

Hodászi Ádám türrös diák volt, majd Budapestre került. Jelenleg is a fővárosban él felségével és kisfiával. Drámapedagógusként dolgozik és szervező a Magyar Drámapedagógiai Társaságnál. Emellett ha marad ideje, akkor szerzőként tevékenykedik. Ezúttal Pápára is elhozta a járványhelyzet idején írt alkotását, A nagy hadronütköztető című produkciót.

– Amikor a Covid kitört, a színházak bezártak, s otthon kellett lennünk. Volt néhány online foglalkozásunk, amit gimnazistáknak csináltunk, de az esti színielőadások elmaradtak. Úgy döntöttem, kipróbálom, milyen az, ha írok egy szöveget, s ekkor született meg A nagy hadronütköztető. Így hát elmondhatom, ha nincs a járvány, akkor ez a darab talán nem készül el sosem. Megírtam, majd megmutattam rendezőknek, színészeknek, akiknek nagyon tetszett – tudtuk meg Hodászi Ádámtól, aki hozzátette, feleségének a bátyja a CERN-ben dolgozik, a nagy hadronütköztetőben.

– Kimentünk hozzá, meglátogattuk, s ő megmutatta a hadronütköztetőt. Ő szuperokos fizikusként próbálta nekem, bölcsésznek elmesélni, hogy mi történik a CERN-ben. Én ebből, amit megértettem, azt próbáltam leírni ebben a műben. Tulajdonképpen a CERN-es fizikát lefordítottam az emberi kapcsolatokra. Az tetszett meg a hadronütköztetőben, hogy azt a létmódot láttam megjelenni, ahogyan én az életet megtapasztalom. Nap mint nap több emberrel találkozunk, sok impulzus ér minket, s ezek sokszor nem jóleső benyomások. Az életben sokszor összeütközünk – mondta a darab szerzője.

Az előadásban három szereplőt láthat a közönség, Zsuzsit, Janit és Gábort.

– Nekem azért tetszik Viktor Balázs rendezése, mert ő jól bemutatja azt, hogy milyenek a szereplők, nincs benne tompítás. Ha ütközünk, az drámai, fájdalmas, szomorú. Pedig minden nap történik belőle ezer – emelte ki Hodászi Ádám, aki szerint a pinceszínház tökéletes helyszíne volt az előadásuknak. Mint mondta, eddig is hasonló helyeken játszották ezt az előadást.

Hodászi Ádám jövőbeli tervei kapcsán elmondta, jelenleg a Kikönnyítve című alkotáson dolgozik.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: