Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápán is bemutatták a Tiszta sváb című filmet

Babos Petra | 2022.03.31.

A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából ma két alkalommal vetítették le az érdeklődő közönségnek a Tiszta sváb című dokumentumfilmet a Petőfi Moziban. Sós Ágnes és ifj. Petróczy András legújabb alkotása a magyarországi németség múltjával és jelenével, valamint a leszármazottak identitáskeresésével foglalkozik. Az alkotók forgattak Bakonyszücsön, Bakonykoppányban, Eplényben, Márkón és Városlődön is.

Pillerné Fódi Ilona, a PNNÖ elnöke a Médiacentrumnak elmondta, nagy örömükre két telt házas vetítésnek adott otthont a pápai mozi.

– Mivel ennyire nagy az érdeklődés, így azt tervezzük, hogy egy másik alkalommal ismét levetítjük a filmet. A bemutató engem nagyon megérintett. Fontosnak tartom, hogy a diákok is lássák ezt, hiszen igaz, hogy tanulnak történelemórán a magyarországi németekről, de ahogy a filmben a mesélők erről beszélnek, az egészen más élményt nyújt. Azt tapasztaltam, hogy a diákok néma csendben, szinte rémülten, elgondolkodva nézték a filmet – emelte ki az elnök.

A pápai születésű Holczinger Szandra színésznő elmondta, hat évvel ezelőtt kezdték el forgatni a filmet Sós Ágnes rendezővel.

– Nagyon érdekes volt egy dokumentumfilmben szerepelni, hiszen itt nem karaktereket játszottunk, hanem önmagunkat adtuk minden pillanatban – mesélte a fiatal színésznő, aki hozzátette, személyes küldetése, hogy a németek kultúráját továbbadja, így számára egyértelmű volt, hogy elvállalja a szerepet.

– Én is megjelenek a filmben, valamint nagymamám és még számos Veszprém megyei idős, akik közül már sokan nem lehetnek közöttünk. Úgy gondolom, azok az emberek, akik a filmben megszólalnak, ők megmaradnak az örökkévalóságnak. Így nagyon jó, hogy Ágnes leforgatta a dokumentumfilmet velük, hiszen abból a generációból már sajnos csak egy-két ember él – emelte ki Holczinger Szandra.

Sós Ágnes nemzetközi körökben is elismert rendező, producere, operatőre, forgatókönyvírója is dokumentumfilmjeinek.

– Az elmúlt hat évben végre megvalósult a film, ami nemcsak a helyi németek, hanem Magyarország különféle településein élő sváb emberek történeteit dolgozza fel kortanúk megszólaltatásával. Már huszonéves koromban megfogalmazódott bennem, hogy a magyarországi németek történetét szeretném feldolgozni, mivel sok olyan történetet hallottam, amelyeket a történelemórákon nem. A filmemben számos a fiatal hős is, hiszen a magyarországi németség jelenéről is beszélünk. Nem volt könnyű dolgunk a vágásnál, hiszen több órányi nyersanyagból kellett egy 85 perces filmet készíteni, olyat, ami a kor követelményeinek megfelel, s diákok is végig tudják nézni – mondta Sós Ágnes, aki kiemelte, a nehézséget az okozta a filmforgatásnál, hogy a fiatalok számára egy könnyen emészthető, érthető filmet készítsenek.

– A családtagok gyakran féltek attól, hogy a nagymama, dédnagymama elkezd mesélni a régi emlékekről, esetleg felzaklatja magát és rosszul lesz. Én megnyugtattam őket, hogy nem lesz gond, s igazam is lett. Az idős emberek nagyon sokat meséltek, szívesen mondták el a legnehezebb időszakaikat, rengeteg érdekes információt osztottak meg velem, mert azt tapasztalták, hogy figyelem fordult feléjük – tudtuk meg a rendezőtől, aki kiemelte, a film üzenete szerinte az, hogy nincs fontosabb dolog az igazságnál, hogy ne éljünk félelemben, s elfogadjunk másokat.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: