Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megnyílt a Bitva Vegyesbolt

Pintér-Papp Eszter | 2022.04.01.

Tegnap nyílt meg a Bitvamenti Start Szociális Szövetkezet vegyesboltja és a helyi piac Nyárádon. A zömmel helyi és környékbeli termelők, szociális szövetkezetek termékeit forgalmazó üzlet megnyitóján termelői vásár is várta az érdeklődőket.

Az ünnepi rendezvényen megjelenteket Pajak Károly, a település polgármestere köszöntötte, felidézve, két héttel ezelőtt is ünnepelt a település, három, az egészséges életmódot támogató beruházás átadását tartották a nemzeti ünnepet megelőző hétvégén. A polgármester úgy fogalmazott, a bolt kialakítása az egészséges táplálkozást helyezi középpontba. A Start Mintaprogramnak köszönhetően évről évre bővül a gazdaságuk a növénytermesztés és állattartás révén. Biogazdálkodást folytatnak, friss, vegyszermentes helyi termékekkel látják el a lakosságot, valamint a gyermek- és szociális étkeztetést biztosító konyhát. Éves szinten 6 ezer húscsirkét, 30 húsmarhát, 80 sertést, 12 ezer tojást, több tonna paprikát, paradicsomot, zöldséget és burgonyát értékesítenek. Az értékesítést a szociális szövetkezeten keresztül végzik, melynek dolgozói a közfoglalkoztatásból kerültek ki.

A tegnap átadott épület nagy előrelépést jelent az értékesítésben és a település ellátásának biztosításában. A rövid ellátási lánc lényege a termelő és a vásárló közötti távolság lerövidítése, amit Nyárádon tökéletesen sikerült megvalósítani.

A most átadott, 51,4 millió forintos beruházás a Vidékfejlesztési Programon keresztül valósult meg, a támogatás összege 46,2 millió forint volt. Önerőként 6,96 millió forintot biztosítottak, melyet a saját termékek értékesítéséből teremtettek elő.  

Pajak Károly hangsúlyozta, újabb fejlesztésen gondolkodnak, házhozszállítási rendszer kidolgozását tervezik.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános mezőgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta a rövid ellátási lánc fontosságát, amit Nyárádon példaértékűen megvalósítottak. Az alelnök arra biztatott mindenki, hogy vásárolják a helyi termékeket.

– A Start Programot és Közfoglalkoztatási Programot sok támadás érte az induláskor. Közel 260 ezer olyan munkanélküli volt, akiket be tudtunk vonni ezekbe a programokba 2010 környékén. Ez mára 60 százalékkal lecsökkent, tehát a programba bevontak el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon és jelenleg is dolgoznak – mondta a rendezvényen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki arról is szólt, ismeri a nyárádi ízletes, jó minőségű termékeket.

A képviselő emlékeztetett, a települési önkormányzatok több forrásból is támogatásokhoz juthatnak, így például belügyminisztériumi forrásokból, a Vidékfejlesztési Program vagy a Magyar Falu Program pályázatain keresztül, aminek következtében szépülnek, fejlődnek a falvak. Dr. Kovács Zoltán a nyárádi szövetkezet jó működését a helyi közösség nagy eredményének nevezte, amihez mindenkinek gratulált és további fejlődést kívánt.

A történelmi egyházak áldását követően a megjelentek megtekintették az új boltot, majd a szervezők helyi termékekből összeállított kóstolóval láttak vendégül mindenkit.  


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: