Trianon est az Edvy Malomban

509
Fotó: Babos Petra

Szülőföldem szép határa címmel irodalmi estet tartottak az Edvy Malom Fogadóban ma este. A rendezvény elején megkoszorúzták az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére állított emléktáblát, melyet az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének pápai szervezete emeltetett 2016-ban. Sántha Csaba, az Edvy Malom tulajdonosa köszöntője után vitéz Juhász Antal szavalt.

Ezt követően Kaszás Géza színművész tartott előadást Szülőföldem szép határa címmel. Kaszás Géza elmondta, dr. Varga Tibor jogtörténész ötlete alapján valósulhatott meg az előadássorozat, amellyel az országot járják, sőt még a határon túlra, a magyarlakta területekre is eljutnak vele.

– Fontos ez az előadássorozat, hiszen már az én generációm sem találkozott az iskolában a magyar emberek számára borzalmas eseményekkel. Trianon nemcsak azt jelentette, hogy átrajzolták a határokat, hanem családok estek szét, derékba törték egy teljes ország gazdálkodását. Ezt nem szabad elfelejtenünk, sőt erre emlékeznünk kell, s az emberek emlékezetébe be kell vésnünk azt, hogy ez az esemény megtörtént. Úgy gondolom, az ilyen műsorokra, mint a mai, szükség van. Ez ébren tartja bennünk, hogy Trianon megtörtént, és azok a területek még mindig magyar területek, ott még mindig magyarok élnek, s a magyar kultúra az erősebb. Bízom abban, hogy ahogy változik a világ, egyre inkább alkalmunk lesz arra, hogy ezeket a területeket ismét bekapcsoljuk a magyar vérkeringésbe – emelte ki az előadó, aki hozzátette, szerinte nagyon jó, hogy meghallgatják az előadást, főként a fiatalok, a diákok, akik ezen eseményről csak olvashattak.

– Célunk, hogy jövőre középiskolákba vigyük el az előadást, hiszen a fiataloknak is át kell élniük ezt a hatalmas tragédiát. Úgy válogattam össze az est anyagát, hogy Karinthy-, Babits-, Ady-, Arany- és Zilahy-novellákat és verseket tartalmazzon az előadás, kizárólag úgy, hogy átélhető legyen mindaz, ami történt. Nem száraz történelmi adatokkal akartam elmesélni a történteket, hanem a szépirodalom segítségével mondom el, hogy az emberek miként élték meg a borzalmakat – tette hozzá Kaszás Géza.

Dr. Varga Tibor jogtörténész az előadássorozat kapcsán hangsúlyozta, Trianonról fontos megemlékezni, s emlékeztetni rá az embereket.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!