Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megjelent a Szélesvíz tavaszi száma

Babos Petra | 2022.04.07.

Ma kora este mutatták be a Városháza aulájában Pápa város művelődéstörténeti folyóiratának – a Szélesvíz kilencedik évfolyamának – tavaszi lapszámát. Mátyus Aliz főszerkesztő elmondta, ez a lap az első tematikus szám, amely a természet, a környezet témában is tartalmaz írásokat, Környezet, Táj, Flóra és Fauna, valamint a Természetért rovattal.

– Az, hogy a természethez hogyan viszonyulunk, életszemléleti kérdés, s ettől lehetett különlegessé tenni a számot. Nagy örömömre olyan szerzői gárdát tudtam toborozni, akik kiváló szakemberek. Szóba kerül a lapban mindaz, ami a természetről, a természetért és hozzá kapcsolódóan az emberi természetről elmondható. Olyan szerzők is megszólalnak, akik eddig még a lapban nem publikáltak, ilyenek például a Bakonyerdő Zrt. munkatársai – mondta a Médiacentrumnak a főszerkesztő.

– A kiadvány teljesnek mondható. A most megjelent lapszám, mint mindig, az Ünneplő város rovattal kezdődik. Ebben a számban olvashatjuk dr. Áldozó Tamás Tiszteletet a víznek és fának! című írását. A Köztünk élnek – Köztünk éltek című rovatban először sikerült megvalósítanom azt, hogy az In Memoriam rovatban szereplő két tanárt, Varga Józsefet és Varga Gézát tanítványaik, Szabó István és Börzseiné Győry Éva mutatják be. Börzseiné Győry Éva három volt osztálytársát kérdezte meg volt osztályfőnökükről, név szerint Serei Zsolt karmestert, Kaiser Ottó Magyar Örökség díjjal kitüntetett fotográfust és dr. Gáti István neurológust – tudtuk meg Mátyus Aliztól.

A Diákrovatban ezúttal Karvas Viktória, Brenner Boglárka és Csetey Liza írtak.

A főszerkesztő a március 15-én átvett Pápa Város Díszoklevele kitüntetés kapcsán elmondta, nagyon örült az elismerésnek, s elmondta, nincs olyan kitüntetés, aminek annyira lehetne örülni, mint egy olyannak, amit az ember a saját szülővárosában kap.

A lapbemutatón megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte.

– Örülök annak, hogy a korábbi lapoktól ez egy picit eltér, mivel ez egy tematikus szám. Amikor a bennünket körbevevő természetet választotta Mátyus Aliz, akkor jól döntött. S azért, mert a mi városunk kitüntetett az összes többi magyarországi város között, hiszen mérhetetlenül közeli kapcsolatot ápolunk a vízzel, a fával, a zölddel, aminek a felismerése még várat magára. Azért, mert mindaz, ami számunkra természetes, azt gondoljuk, hogy máshol is az, de ez nem így van. Nekünk természetes, hogy 50-60 hektárnyi zöldterület veszi körül a mi életterünket. Az a rengeteg csoda, amit potenciálisan meg tudunk tenni a vízzel, az máshol teljes mértékben szokatlan. A vízzel megélt legutóbbi csoda a Külső-Várkertben kialakult tó – mondta a polgármester, majd hozzátette, reméli, azok a felismerések, amelyek a mi adottságainkhoz vezetnek, egyre többeknek, egyre többet jelentenek majd, s egyre többen értik meg, hogy az az életminőség, amiben mi élünk, az rendkívüli, azt meg kell becsülni. Ezen érték figyelembevételével még nagyobb szeretettel tudunk nézni a saját városunkra, s még inkább tudjuk büszkén felmutatni azt, ami a miénk.

Dr. Áldozó Tamás végül azt hangsúlyozta, legyünk büszkék a parkjainkra, a vizeinkre, az erdőinkre.

A kiadvány borítóján Horváth Géza Tavasz című fotója látható. A lapszám már kapható a Tourinform irodában, az Anna Könyvesboltban, az Esterházy-kastélyban, a Pannonia Reformata Múzeumban, a Kékfestő Múzeumban, a városi könyvtárban és a JMK-ban is.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: