Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Szekrényóra és színes zsebkendők a hónap műtárgyai

Babos Petra | 2022.04.08.

Áprilisban az Esterházy-kastélyban egy 18. század végi francia és svájci mintákat követő osztrák hatású negyedütős szerkezetű szekrényórát, míg a Kékfestő Múzeumban néhány színes zsebkendőt választottak a hónap műtárgyainak.

Dr. Méri Edina szakmai vezetőtől megtudtuk, ebben a hónapban a nemrégiben átvett dr. Bolyós András-hagyatékból látható néhány szép darab a Kékfestő Múzeumban.

– Dr. Bolyós András a többszínnyomást alkalmazta a kékfestő textileken, a különböző színek előállításához természetes alapanyagok felhasználásával próbálkozott. A kiállított kis kendők dúcnyomással készültek, így sokféle színt láthatunk, ezeket mutatjuk be a Színkavalkád fantázianevű minitárlaton – emelte ki a szakmai vezető.

Huiber Edit múzeumpedagógus elmondta, az órán a Peter Mayer in Pápa felirat látható, így vélhetően városunkból származik.

– Ez az óra egy francia-svájci minta alapján készült, s Bécs közvetítésével került a nyugat-magyarországi területre. Azt nem tudjuk, hogy csak a számlap vagy az egész óra szerkezete itt készült-e Pápán, hiszen erre nézve nincsenek pontos adataink. A szekrényórák felső része úgymond három mezős, középen mindig van egy kép. A pápain egy horgász áll a patakparton, így lehet, hogy a mester a Tapolca patak partjáról merítette az ihletet. A két oldalán az ütőszerkezet van, de ennél biztosították, hogy éjjel ne üssön. A számlapon arab számokat is láthatunk, így jelezte a szerkezet a napokat – tudtuk meg a múzeumpedagógustól.

A hónap műtárgyai ingyenesen megtekinthetők április végéig.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: