Orgonakoncert a reformáció előestéjén

965
Fotó: Babos Petra

Ma, a reformáció előestéjén, Gönye Martin és Parola Csaba orgonakoncertjét hallhatta a zenebarát közönség a református ótemplomban. A hangversenyen a zeneirodalom gyöngyszemei csendültek fel, többek között Bach, Liszt, Hakanpaa, Toccata, Boellmann, valamint a reformáció-korabeli dallamok átiratai.

A megjelenteket Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője köszöntötte, aki örömét fejezte ki a koncert létrejöttéért, hiszen a járványhelyzet miatt sok rendezvény maradt el az idei évben.

A bágyogszováti származású Gönye Martin elmondta, 2018 novembere óta a Szent István vértanú-plébánia kántora. A fiatal tehetség már egészen kisgyermekkora óta érdeklődik a zene iránt.

– Harmadikos koromban már ministráltam.  Öcsémnek volt egy nagyon komoly betegsége, és én akkor megfogadtam, ha meggyógyul, csak az Isten, a vallás, és csak az egyházzene játssza a legfontosabb szerepet az életemben. Több mint tíz éve vagyok töretlenül ezen a pályán. Több évig jártam a győri kántorképzőbe. Dolgoztam a győri Szentlélek plébánián tíz hónapon keresztül, majd a győri székesegyházban is láttam el kántori teendőket. Autodidakta módon tanultam meg kottát olvasni, a hangjegyeket és azt, hogy melyik billentyű melyik hang. Jelenleg Győrbe járok orgonatanszakra, mellette napi szinten a nagytemplomban, a ferences és a Kálvária templomban, ritkán a bencés templomban szolgálok – tudtuk meg a fiatal kántortól, aki hozzátette, nagyon szeret Pápán dolgozni.

Parola Csabával ez volt az első közös orgonakoncertjük. A két fiatal művész elmondta, nagy öröm, hogy közösen koncertezhettek, remélik, lesz még alkalmuk együtt orgonálni.

Parola Csabának az egyházhoz és a zenéhez való kötődése szintén kisgyermekkorára vezethető vissza. A művész elmondta, 25 éve orgonál. Parola Csaba a pápai református gyülekezet kántora, tanít a Pápai Református Teológiai Akadémián is, valamint ő vezeti a Séllyei István Énekkart.

– Augusztus első hétvégéjén lett volna az Orgonák éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat. Akkor a járványhelyzet miatt elmaradt a koncert, s most pótoljuk ezt az eseményt, amelyet a reformáció előestéjére szerveztünk – tudtuk meg Parola Csabától, aki hozzátette, az ótemplom egy fantasztikus helyszín, ahol gyönyörű az akusztika, öröm ott zenélni.

A hangszerek királynőjét megszólaltató két ifjú tehetség koncertjét a közönség vastapssal díjazta.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!