Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Rácz Gáspár alkotásai a tapolcafői református templomban

Babos Petra | 2022.04.09.

A Tapolcafői Zenélő Esték és Templomgaléria programsorozat részeként ezúttal Rácz Gáspár, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthonának grafikaszakos tanulója állította ki alkotásait.

 A református templomban megjelenteket Apostol Pál lelkipásztor köszöntötte, aki bemutatta az ifjú tehetséget és családját.

– Két év hosszú idő volt, s már nagyon vártuk, hogy ismét szervezhessünk kiállítást és koncertet. Örülök, hogy Gáspár alkotásait láthatjuk – emelte ki a lelkipásztor.

A kiállítást Rácz Miklós, Gáspár édesapja, díszletszobrász, díszletfestő nyitotta meg, aki elmondta, Gáspár szorgalmas és tehetséges. Örömét fejezte, hogy ennyi képet kiállított, majd köszönetét fejezte ki Apostol Pálnak a lehetőségért.

Gáspárt művésztanára, Nikolausz Krisztián méltatta, aki sajnos nem tudott jelen lenni a megnyitón, így gondolatait Apostol Pál olvasta fel.

– Úgy gondolom, hogy Gáspár számára ez a kiállítás egyben a számvetést is jelenti. Együtt láthatja itt ő maga is az utóbbi négy év termésének javát: rajzokat, egyedi és sokszorosított grafikákat, festményeket. E kiállítás a megmutatkozáson túl lehetőséget ad neki, hogy összegezze eddigi eredményeit, áttekintse szakmai fejlődését, s talán megmutathatja további alkotói útjának irányvonalát is. Gáspár tehetségéhez nem férhet kétség. Ugyan még csak az útját kereső, tanulmányait végző ifjú alkotóról van szó, de az már az eddig elkészített grafikáin, festményein is megfigyelhető, hogy a legapróbb dolgokra is érzékenyen reflektáló, sokoldalú és tudatosan építkező egyéniség. A kötelező iskolai feladatokon túl saját magának is talál feladatokat, és a megoldásokhoz bizony magasra teszi a lécet. Nem elégszik meg azzal, hogy csupán kézügyességét fejlessze. Érdeklik a művészet elméleti kérdései és egyre jártasabb annak történetében is. Tudásvágyával és szenvedélyes alkotókedvével pedig diáktársai számára jelenthet követendő példát. Türelemmel, alázattal építi rendkívül aprólékos, részletgazdag és gondolatilag is egészen összetett kompozícióit. Gáspár a valódi művész ígéretét is magában hordozza – írta Gáspár művésztanára.

Az ifjú tehetség a Médiacentrumnak elmondta, művészcsaládból származik, hiszen már a dédapja festőművész volt, édesapja pedig díszletszobrász lett. Bátyja szobrász-restaurátor, ő pedig festő-restaurátornak készül.

– Gyermekkorom óta szeretek rajzolni, úgy érzem, benne van a véremben a művészet. Mindhárom bátyám refis volt, így egyértelmű volt, hogy én is oda jelentkezek. Pár évvel előtte indult éppen a művészeti képzés, így egyből tudtam, hogy oda akarok menni – mesélte a fiatalember, akitől megtudtuk, hálás családjának és tanárainak, akik mindenben segítik a munkáját. Gáspár kiemelte, jó érzés látnia a falon a képeit és örömmel tölti el, hogy édesapja és bátyja, Rácz Áron alkotásait is bemutatták a templomban.

– Családunk jó barátja Apostol Pál lelkipásztor, ő ajánlotta fel, hogy kiállíthatom a képeimet a templomban. Nekem sokat jelent, hogy szakrális térben mutathatom be az alkotásaimat – zárta gondolatát a fiatal művész.

A kiállításmegnyitón orgonán Holb Enikő Villő működött közre, valamint meglepetésként Rácz Illés, Gáspár bátyja, a Magyar Operaház címzetes magánénekese énekelt.

A tárlat április 30-ig tekinthető meg.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: