Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Elismert művészek a Musica Pannonica Reformata koncertjén

Babos Petra | 2022.04.09.

A klasszikus muzsika kedvelőit várja a négy alkalomból álló komolyzenei hangversenysorozat, melyet 2019-ben indított útjára a Pannonia Reformata Múzeum. A Musica Pannonica Reformata bérletsorozat jó fogadtatásra lelt, a  fellépők hatalmas sikert arattak. A koncerteket Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész és Parola Csaba egyházzenész, zeneszerző szervezik. A sorozat idei első alkalmán Szabadi Vilmos Liszt- és Bartók-díjas hegedűművész, Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész és Karasszon Eszter csellóművész adott koncertet ma este a református ótemplomban.

Németh-Vékes Erzsébet elmondta, olyan művészek fogadták el a meghívásukat, akiket ritkán hallhatunk városunkban. A szervezőknek az volt a céljuk, hogy olyan nemzetközileg is elismert művészeket hívjanak Pápára egy-egy koncert erejéig, akik a szakma legjobbjai.

– Hiába végeztem művészképzőn a Zeneakadémián, hamar elkezdtem tanítani. A koncertezést félretettem, már csak azért is, mert elköltöztem. Kikerültem a körforgásból, s nem volt a célom, hogy szólista legyek. Hozzám a kamarazene állt közelebb. A partnerek Budapesten maradtak, tehát megszakadt a koncertezési lehetőség számomra, így a tanítás töltötte be a mindennapjaimat. Aztán 2013-ban adódott egy lehetőség, hogy Szabadi Vilmossal játszhattam egy fél koncertet. Ez nagyon jól sikerült, hatalmas élményt jelentett számomra. Ott indult el a mi barátságunk – tudtuk meg a zongoraművésznőtől, aki elárulta, nagyon izgult a koncert előtt.

– A ma esti repertoárt együtt állítottuk össze, mindenkinek voltak javaslatai. Végül Mendelssohnt és Beethovent játszottunk, így volt egy kerete a hangversenynek – tette hozzá Németh-Vékes Erzsébet.

Szabadi Vilmos elmondta, ő már visszatérő vendég Pápán.

– Nagyon sok kedves emlék fűz Pápához, emellett Erzsivel is sok koncertünk volt már együtt, így nem volt kérdés számomra, hogy nagy örömmel térjek ide vissza. Az ótemplom egy csodálatos helyszín, egy elragadó városban. A nemrégiben vásárolt zongora is csalogató, így méltó körülmények között játszhatunk – emelte ki a hegedűművész, aki hozzátette, a járványhelyzet után nagy öröm ismét a zenélés.

Karasszon Eszter is lépett már fel a Musica Pannonica Reformata koncertsorozat keretein belül.

– Minden olyan helyre örömmel térek vissza, ahol a református közeget meg lehet találni. Pápán az ótemplom különleges, így nagyon boldog vagyok, hogy ma itt lehettem, remélem, máskor is meghívnak – emelte ki a művésznő, aki hozzáfűzte, a kamarazene csodálatos, jó együtt játszani, ma este a cselló és a zongora „énekelte” a dalokat.

A Musica Pannonica Reformata koncertsorozat április 23-án, szombaton folytatódik, akkor Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt hallhatja a közönség.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: