Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Közös szavalás a költészet napján

Babos Petra | 2022.04.11.

A magyar költészet napja alkalmából a Jókai Mór Városi Könyvtár több programot is szervezett. A bibliotéka munkatársai tíz magyar költő versét – Ady Endre: A föl-földobott kő, Garai Gábor: Jókedvet adj, József Attila: Kertész leszek, Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom, Nagy László: Adjon Isten, Petőfi Sándor: Füstbement terv, Radnóti Miklós: Nem tudhatom…, Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért, Váci Mihály: Még nem elég! és Wass Albert: Látható Isten – választották ki, s ezekre a versekre március 31-ig lehetett szavazni. A legtöbb szavazatot kapott művet, Radnóti Miklós: Nem tudhatom című költeményét ma délelőtt, a költészet napján közösen mondták el a résztvevők a Fő téren. 

Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető a Médiacentrumnak elmondta, a könyvtár munkatársai igyekeztek minél színesebb programsorozatot összeállítani a mai napra.

-A közösségi oldalon ezen a héten Pápán, a közéletben ismert emberek – Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője, Szabó Zoltán káplán, dr. Klempa Éva közjegyző, Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető, Pintér-Papp Eszter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai intézményének vezetője, Farkas Tamás edző és Sándor Mihály, a Gambrinus étterem vezetője – beszélnek arról, hogy mi a kedvenc versük és miért az, valamint arról is szólnak, hogy szerintük miért fontos a magyar költészet.

Emellett huszonnégy közreműködő segítségével felvettük Szabó Lőrinc: Nyitnikék című versét, amelyet a mai napon tettünk közzé a közösségi médiában.

Ezenkívül a város több pontján – gyárakba, üzemekbe, vasútállomásra, postára, buszpályaudvarra, a sportcentrumba – elhelyeztünk egy-egy dobozt, amelyekben hatvan vers található. A Vigyél haza egy verset! elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a mai napon minél több ember olvassa a magyar költők verseit. Mindemellett 15 belvárosi helyszínen és az általános és középiskolákban helyzetük ki egy-egy pápai költő városunkról szóló versét. A délutánt Poéta sétával zárjuk. A résztvevők olyan költők házait és a hozzájuk kötődő épületeket keresik fel, akik Pápán alkottak vagy ide jártak iskolába – tudtuk meg a szakmai vezetőtől, aki köszönetet mondott minden kollégájának és munkatársának a programok sikeres lebonyolításáért.

A szavalókat a Fő téren Gyarmath Anett könyvtáros köszöntötte, aki kiemelte, egy jó vers megmozgatja az érzelmeket, hat az értelmünkre és életünk iránytűje is lehet. Éppen ezért céljuk, hogy olvasó, gondolkodó, versszerető embereket toborozzanak. A közös szavalást – amelyen a város általános és középiskolái, nyugdíjasok, a könyvtár olvasói és járókelők képviseltették magukat – Schrei Balázs, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola magyartanára vezényelte le.

– Nagyszerű ötletnek tartom a közös szavalást. Manapság, amikor az értékek pusztulásáról szólnak a hétköznapok, örvendezünk az ilyen jellegű kezdeményezéseknek – hangsúlyozta a pedagógus, aki hozzátette, fontos, hogy a diákok is olvassanak verseket, így közelebb kerülhetnek az irodalomhoz, s megszerethetik azt.

A szavaláson részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki rendkívül jó kezdeményezésnek tartja a programot. 

– A diákok ezen a rendhagyó irodalomórán együtt szavaltak egy Radnóti-verset a Fő téren – emelte ki dr. Kovács Zoltán, aki azt is elmondta, kedvenc verse gimnazista kora óta József Attila: Óda című költeménye.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: