Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
KÉK HÍREK

Figyelemmel, körültekintéssel a vasúti átjáróknál

Pápai Rendőrkapitányság | 2022.04.14.

A balesetek megelőzésére és a szabályok betartására hívják fel a figyelmet a rendőrök.

Ismét tilos jelzést mutatott a vasúti fénysorompó, melyben személygépkocsi ütközött vonattal. A Tapolcai Rendőrkapitányság illetékességi területén idén már a második alkalommal történt közlekedési baleset vasúti átjáróban.

Veszprém megyében 2019. január 1-jétől összesen hat személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt vasúti átjáróban, közülük 2 eset tragédiával végződött, négy pedig személyi sérüléssel. Csak idén már kettő vasúti átjáróban kellett helyszínelniük a rendőröknek. A balesetek oka minden alkalommal a járművezető figyelmetlensége, szabálytalansága volt, ugyanis a fénysorompók mindkét esetben tilos jelzést mutattak.

Éppen ezért a rendőrök ismét felhívják a figyelmét a járművezetőknek, hogy a vasúti átjárókat mindig nagyon figyelmesen, óvatosan közelítsék meg! Csak akkor hajtsanak be, ha szabadjelzés van és alaposan körül is néztek! A fehéren villogó fényjelző berendezés azt jelzi, hogy a rendszer működik. Így a vasúti átjárót fokozott óvatossággal kell megközelíteni, indokolt esetben megállva kell meggyőződni, hogy szerelvény nem közeledik. A síneken csak folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 kilométer per óra átlagsebességgel szabad áthaladni!

Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad! Ha a biztosítóberendezés nem működik, minden esetben meg kell állni az átjáró előtt! Csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat!

Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít. A tilos jelzés a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: