Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

HATTÓL NYOLCIG: Shame – A szégyentelen

papaesvideke.hu | 2022.04.20.

Biztos távolságból nézve Brandon egy sikeres harmincas: megnyerő mosolyú, jóképű üzletember, saját lakással New Yorkban, aki ellenállhatatlan stílusával győzi meg a nőket, leginkább bármiről. Egyedül él, napközben milliós üzleteket köt, esténként a főnökével veszik be bárról bárra a várost. Mindez azonban csak egyiküknek szórakozás, Brandon más okból jár az éjszakába: vadászni, hogy végre kiélhesse az egész nap őt emésztő szexuális vágyait. Akár egy alkoholista vagy kokainista, aki bejáratott napi rutinokkal képes kordában tartani az életét, hogy egyszerre felelhessen meg a társadalom és a testét-lelkét feszítő erők elvárásainak. Ebbe a pengeélen táncoló helyzetbe robban be tornádó módjára fesztelen – és nem éppen szégyenlős – húga, pusztító láncreakciót elindítva ezzel…

Mivel már az előre aprított, fagyasztott zöldségkeveréket is a szexszel próbálják eladni nekünk (“Hogy több idő maradjon a szerelemre!”), és pusztán szexuális tematikája világsikerre vihet olyan ponyvákat, mint A szürke ötven árnyalata, a téma méltó feldolgozása elkerülhetetlenül a korszellemé is. Brandon rendkívül hatékony abban, ami lassan felemészti, miközben tökéletes reklámarca lehetne minden második terméknek és szolgáltatásnak, ami körülvesz minket. Ahogy feltárulnak előttünk a hétköznapjai, mintha a kedvenc hamburgerünk útját követnénk vissza az étteremtől a vágóhídig: a friss zöldséget szeletelő séfben még meglátjuk a lányregények szívtipróját, nem véletlenül a húspogácsa sztorija marad a végére. A kielégületlenség fokozta düh, a túlkapások okozta megszégyenülés mind-mind eltörpülnek ahhoz képest, ahogy Brandon lassan szembesül vele: a vágytól már képtelen meglátni az embert másokban.

Michael Fassbender (Steve Jobs, 12 év rabszolgaság) kíméletlen hullámvasútra hív: élete alakításával megköveteli, hogy átéljük minden emelkedett vagy épp letaglózó pillanatát. És bár utóbbiból jóval több akad, a húgát alakító Carrey Mulligan (Drive, A nagy Gatsby) olyan emberi pillanatokkal ajándékozza meg, amik egyúttal a változás reményét is megvillantják az éjfekete horizonton. Mindezekkel együtt is kőkemény dráma A szégyentelen: másfél órás játékideje egy olyan férfi személyes poklába vezet, aki korunk sikertörténete és szexszimbóluma. Tragédiája a tüdőrákban elhunyt Marlboro Man-t idézi: ami ikonná teszi, lassan végez vele. Így aztán témája és hangulata miatt is fontos megjegyezni: ez a film tényleg felnőtteknek szól, nekik viszont feltétlenül! Lehengerlő stílusa, lüktető képei és zenéi egy életre bevésik az üzenetét, pontosan feltett kérdéseire pedig aligha jönnek megnyugtató válaszok. De azért keressük őket, rögtön a vetítés után együtt is!

2022. május 2-án, hétfőn 18 órakor a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében! (A film 18 éven felülieknek ajánlott)

Cseh Péter





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: