Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ünnepélyes katonai esküt tettek a honvédek

Babos Petra | 2022.04.22.

– A katonai eskü a haza függetlenségének védelme, alkotmányos rendjének szolgálata iránti, egész életre szóló elkötelezettség kinyilvánítása. Az eskütétel minden katona életében meghatározó esemény, olyan pillanat, amikor az egyén a Magyar Honvédség családjának teljes értékű tagjává válik – mondta ma délelőtt Turzó Lajos alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese az ünnepélyes katonai eskütételen.

Az alapkiképzést 32 honvéd tejesítette sikeresen. A ma esküt tett honvédek március 7-én vonultak be az MH Pápa Bázisrepülőtérre és kezdték meg hathetes alapkiképzésüket, melynek során elsajátítottak minden olyan alapvető tudást, mely ahhoz szükséges, hogy leendő alakulatuknál megkezdhessék szakirányú képzésüket. A megszerzett ismeretek között van az alapvető katonai szocializáció, alakiasság, harctéri elsősegély, vegyvédelmi ismeretek, alapvető lövészeti jártasság, harcászat, tájékozódás, valamint kiemelt szerepet kapott a fizikai erőnlét javítása.

Turzó Lajos elmondta, kiemelkedő jelentőségű, igazi mérföldkő a mai nap.

– Az eskü kötelez, így az Önök felelőssége is jelentősen nagyobb és más lesz, mint ahogyan azt eddigi életük során tapasztalták. Ettől a pillanattól ugyanis felelősséggel tartoznak nemcsak saját magukért és szeretteikért, de bajtársaikért, hazánkért, a nemzetért is. Mélyreható üzenetet hordoz, hogy szívvel és lélekkel kötelezték el magukat hazájuk védelmére. Súlyos fogadalmat tettek, s ne feledjék, katonai esküjük egy életre szól. Akkor is igaz ez, ha Önök közül néhányan életpályájuknak esetleg csak egy meghatározott idejét tervezik Magyarország fegyveres szolgálatában eltölteni – hangsúlyozta az alezredes, majd hozzátette, ismerve a napjainkban a világban zajló eseményeket, a biztonság, illetve a biztonságot garantáló szervezetek, azok tagjai – köztük a katonák is – kiemelt fontossággal bírnak, helyük és szerepük jelentősen felértékelődött. Ez az, ami igazán fontossá teszi katonáink kiképzettségét, elméleti és gyakorlati ismereteit és a feladatok legmagasabb színvonalú és hatékonyságú végrehajtását.

Az eskü szövegét Máté Gergő honvéd mondta társai előtt. A fiatal honvédtől azt is megtudtuk, az alapkiképzés jól felépített volt, a katonai szocializációtól az egészségügyi ellátásig minden egyes részt végigvettek.

– Az alapképzés elején és a végén is volt egy fizikai állapotfelmérés, így mindenki jól láthatta, hogy honnan hova jutott el a hat hét során – tudtuk meg a fiatalembertől, aki hozzátette, régóta szeretett volna a honvédséghez csatlakozni. Nagypapája alezredesként dolgozott, s ő is mindig sarkallta erre a pályára, így külön öröm, hogy ma letette az esküt, s szolgálatot teljesíthet a honvédség kötelékében.

A ma esküt tett katonák április 25-én, hétfőn kerülnek át ahhoz a katonai szervezethez, amellyel bevonuláskor szerződést kötöttek.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: