Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Rendhagyó irodalomóra az Erkelben

Babos Petra | 2022.04.22.

Bosnyák Viktória írónő és Dudás Győző illusztrátor tartott rendhagyó irodalomórát ma délelőtt az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában második, harmadik és negyedik osztályosoknak. Az író-olvasó-rajzoló találkozón a diákok megismerkedhettek az írónő kedves történeteivel. A tanulókat lenyűgözte, amikor Dudás Győző az általuk kitalált lényeket papírra vetette, s lerajzolta például a nyulat és a lovat, amiből lett a nyuló, vagy éppen a rókát és a kakadut, amiből pedig megszületett a rókakadu.

Bosnyák Viktória írónő a Médiacentrumnak elmondta, kiskorában alig várta, hogy megtanuljon olvasni, így első osztályos korában karácsonykor már folyékonyan olvasta a mesekönyveket. Aztán harmadik osztályosként fogalmazást tanultak, s ez a tantárgy lett a kedvence.

– Az első könyvemet a lányaim tizedik születésnapjára, 19 évvel ezelőtt írtam, ez volt a Tündérboszorkány. Ennek a témáját a lányok maguk találtak ki, s én átalakítva, formázva papírra vetettem – tudtuk meg az írónőtől, aki elárulta, eddig 43 kötete jelent meg.

– Úgy látom, a gyerekek nagyon örülnek a könyveimnek, szeretik olvasni őket, így biztosan írok még, amíg csak tehetem és bírom. A könyveim védjegye, hogy soha nem írok szomorú, elkeserítő történeteket, mert én magam sem szeretnék az írás közben olyan lelkivilágba kerülni, én a könnyedséget, a humort kedvelem. Nem szeretem az értéktelen könyveket. Igyekszem mindegyiknél úgy tanítani az anyanyelvet, szókincset vagy éppen a közmondásokat, festészetet, hogy észre se vegyék, hogy olvasás közben tanultak valami újat, kézzelfoghatót. Az elmúlt öt évben Dudás Győzővel dolgozok együtt, s remélem, az ő tökéletesen a szövegemhez passzoló alkotásai összeérnek az ifjúság fejében – tette hozzá.

Pusker-Orbán Petra tanítónő, a találkozó szervezője elmondta, két évvel ezelőtt, amikor a mostani negyedikesei második osztályosok voltak, akkor ajánlotta nekik nyárra olvasnivalóként Bosnyák Viktória: Mantyusok című sorozatát.

– Ez a könyv az ő korosztályukról, az ő korosztályuknak íródott. Rengeteg érdekes történettel, számukra közérthető nyelvezettel. Attól tartottam, hogy mivel nyári szünet volt, nem biztos, hogy örülnek az olvasnivalónak, de bíztam abban, hogy a történet majd magával ragadja őket és szívesen, játszva elolvassák. Ez így is történt. Vannak olyan gyerekek, akik nemcsak az egyik könyvet olvasták el, hanem mind hármat. Remélem, így az olvasás, a könyvek iránti szeretet kialakult náluk – tudtuk meg a tanítónőtől.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: