Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A Hagyományok Hegye fotóalbuma

Babos Petra | 2022.04.23.

A Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok sorozatának mai vendége a 20 éves Hagyományok Hegye Egyesület volt.  A bibliotékában megjelenteket Szabó Rita könyvtáros köszöntötte, majd a fényképekkel gazdagon illusztrált rendezvényen Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke mesélt az elmúlt 20 évükről.

A jubileumon kívül a rendezvény másik apropóját az adta, hogy Pápa Város Önkormányzata a nemzeti ünnepünkön, március 15-én Pápa Város Díszoklevele kitüntetést adományozott a Hagyományok Hegye Egyesület számára a természetvédelem és a hagyományőrzés terén tanúsított szemléletformáló tevékenysége, Pápa és környéke történelmi, néprajzi értékeinek megóvása, bemutatása, valamint közösségfejlesztő munkája elismeréseként.

Az elnök a Médiacentrumnak elmondta, az ott található természeti és néprajzi értékek védelme és kutatása érdekében az Öreghegyen elhelyezkedő területet 2002-ben vette gondjaiba egy baráti társaság.

– Mi abba a területbe, ahol most a Hagyományok Hegye található, beleálmodtunk egy világot, ami részben történelem, természetismeret és néprajzi világ. Ez mind kötődik Pápához, a Bakonyaljához. Az elmúlt húsz évben sokan csatlakoztak hozzánk mind fizikai segítséggel, akár gépekkel vagy éppen hagyományokkal. Megtaláltuk azokat a pályázatokat is, amelyekkel fejleszteni és fenntartani tudtuk a területet, valamint a programokat is sikerült finanszíroznunk. Elmondható tehát, hogy egy szép ívet járt be a hegy ez idáig – emelte ki az elnök.

– A mai napon sok dokumentáció, fotó került elő a múltból, illetve napjainkból is. Több régi felvételt is bemutattam, hiszen, aki nem ismeri és tiszteli a múltját, annak nincs jövője sem. Amit az egyesület és a hozzá kapcsolódó másik 6-7 egyesület közösen a hegyen tett, az úgy gondolom példaértékű, hiszen kevés ilyen összefogás van a környéken. Célunk, hogy megőrizzük, amit csak megtudunk, az ősök üzenetét, vagyis amit ők létrehoztak, azt mi megtartsuk, továbbfejlesszük, bemutatva ezzel a történelem és a néprajz világát – zárta gondolatát Tóth Kálmán.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: