Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Érdi Tamás koncertje az ótemplomban

Babos Petra | 2022.04.23.

A Musica Pannonica Reformata idei második koncertjén Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész mutatkozott be a pápaiaknak a református ótemplomban. 

Érdi Tamás először járt városunkban, s a koncert előtt elmondta, nagyon örül, hogy eljutott Pápára, a csodálatos, kiváló akusztikájú ótemplomba.

– Azt gondolom, olyan 3-4 éves koromban fertőződtem meg a zenével. A zongorától engem gyakorlatilag el sem lehetett szakítani, annyira szerettem játszani rajta. Próbálkoztam más hangszerrel is, de végül maradt a zongora – mesélte a művész, aki hozzátette, a járványhelyzet idején két Schubert-művet tanult meg Becht Erika tanárnő segítségével.

– A mai koncertre is a tanárnő közreműködésével készültem fel az internet segítségével. Ő gyakorlatilag a kottám is egyben, mivel ezeket a műveket nem lehet Braille-kottával megtanulni, hiszen rettentően időigényes lenne, egy évbe telne, amíg egy zongoraversenyt elsajátítanék – árulta el Érdi Tamás, aki ma este Liszt Ferenc-, Kodály Zoltán- és Claude Debussy-darabokat adott elő. A művész elárulta, a közeljövőben több hazai és külföldi fellépés vár rá.

Németh-Vékes Erzsébet, a koncertsorozat egyik szervezője elmondta, 9 éves kora óta ismeri Érdi Tamást és a családját, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápol.

– Tamással és anyukájával egy gálahangversenyen találkoztam. Ez egy jótékonysági rendezvény volt, ahol  vakoknak és  vak gyerekeknek adománygyűjtési akció indult. Ezen híres zongoristák játszottak. Én előkészítő tagozatos diákként vettem rajta részt, s játszottam. Ekkor indult el a mi barátságunk, együttműködésünk – mesélte Németh-Vékes Erzsébet, aki kiemelte, sok koncertjük volt már együtt, s rengeteg élményük van.

Érdi Tamást a zongorához a koncert előtt felesége, Érdi-Harmos Réka kísérte be. A zongoraművésztől megtudtuk, a felesége a koncertek előtt mindig biztató puszival látja el, ami jóleső érzés számára.

A több mint egy órás rendkívüli zenei élményt nyújtó koncertet a közönség vastapssal jutalmazta. A hangverseny végére egy meglepetéssel készült Németh-Vékes Erzsébet és Érdi Tamás, egy négykezest játszottak, Schubert: Katonainduló című művét, amit a 2016-ban elhunyt Kocsis Zoltán Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznek, karmesternek és zeneszerzőnek ajánlottak.

A Musica Pannonica Reformata koncertsorozata októberben folytatódik. Akkor a Debreceni Református Kollégium Kántusát hallhatja a közönség.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: