Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Veszprém megye könyvtárügyéért díjat kapott dr. Hermann István

Babos Petra | 2022.04.25.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém Megyei Szervezete ma délelőtt tartotta éves közgyűlését, valamint a szervezet és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár közös szakmai napját a megyei könyvtárban.

A köszöntők és a taggyűlés után átadták  Veszprém megye könyvtárügyéért díjait. Az idei évben négy elismerést nyújtottak át.

Fábiánné Sáray Anna, az MKE Veszprém Megyei Szervezetének elnöke a Médiacentrumnak elmondta, 2016-ban, a Veszprém megyei szervezet fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából Veszprém megye könyvtárügyéért díjat alapított az egyesületük egy életpálya és az aktív könyvtárosok munkájának elismeréseként.

– Az idén kicsit másképpen zajlott a díjátadó, hiszen a pandémia miatt tavaly nem osztottuk ki az elismerést, valamint 2020-ban nem sikerült átadni az egyik személynek a díjat. Így idén négyen – Tilhof Endre, az ajkai városi könyvtár nyugalmazott igazgatója, dr. Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója, dr. Csiszár Miklós helytörténeti kutató és Tóthné Wittmann Borbála, a balatonfüredi könyvtár gyermekkönyvtárosa – vehették át a díjat – mondta Fábiánné Sáray Anna.

– Dr. Hermann Istvánt minden könyvtáros ismeri, aki Veszprém megyében dolgozik. A könyvtárigazgató 35 évig vezette a pápai bibliotékát, kiemelkedő a helytörténeti munkája. A könyvtárért és a könyvtárosaiért végezett tevékenysége példaértékű, számtalan szervezet, egyesület aktív tagja. Mind Pápa város mind a megye kulturális életében meghatározó jelentőségű személy – emelte ki az elnök.

Fábiánné Sáray Anna dr. Hermann István méltatásában hangsúlyozta, 1986 és 2021 között vezetette a pápai könyvtárat. Folyamatosan követte a könyvtárszakmai változásokat: irányításával lépést tartottak az informatikai fejlődéssel, áttértek a számítógépes katalógus és kölcsönzés alkalmazására. A digitalizálási tevékenységben is élen járt a pápai könyvtár, a képeslapokat a helyismereti cikkek és fényképek hozzáférhetővé tétele követte. Felismerte, hogy akkor tud több látogatót és olvasót bevonzani a könyvtárba, ha a rendezvények számát és tematikai gazdagságát is bővíti. Létrehozta a könyvtár nyomdáját, ami a városi helytörténeti irodalom legnagyobb kiadójává vált. Az ő érdeme a 96 kötetet megért Jókai-füzetek sorozat is. Emellett a könyvtáron kívüli szakmai tevékenysége rendkívül szerteágazó.

Az átadó után dr. Hermann István elmondta, nem számított arra, hogy idén ő kapja meg a díjat, ám nagyon örült neki. 

– A pápai városi könyvtár élére 1986-ban kerültem. Akkor ment nyugdíjba az elődöm, Jelencsik Sándor, aki nagyon jó könyvtáros volt. A bibliotékába igyekeztem rendezvényeket, programokat szervezni, úgy gondolom, ezek sikeresek és népszerűek voltak – mondta a nyugalmazott könyvtárigazgató, aki hozzátette, az utóbbi időben szabadidejét a bélyeggyűjtésnek szenteli.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: