Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ifjú néptáncosok versenyeztek

Pintér-Papp Eszter | 2022.04.25.

„Nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem műveltségében, gondolkodásában, zenéjében és táncában is.” – hangzik Rábai Miklós táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes alapítójának gondolata. Ma a Huszár Közösségi Házban ifjú néptáncosok versengtek és bizonyították, hogy a nemzet táncainkban általuk még egészen biztosan hosszú évekig tovább él.

A közép-dunántúli regionális Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt, mely a Gyermek Néptáncosok XV. Országos Szólótánc Fesztiváljának régiós válogatója és a pápai Réthei Szólótáncversenyt kapcsolták össze és egy nagy rendezvényként tartották meg ma, tudtuk meg Müller Anitától, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület elnökétől, a zsűri egyik tagjától.

A megmérettetésen 28 táncos mutatkozott be 16 produkcióban. Ők többségében a régió művészeti iskoláiból és táncegyüttesek utánpótláscsoportjaiból érkeztek, de olyan versenyző is volt, aki iskolai néptáncszakkörben táncol.  

Busai Zsuzsanna, a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa, Örökös Aranygyöngyös Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, az előválogatók zsűrijének egyik állandó tagja a Médiacentrumnak úgy fogalmazott, ezt a művészeti ágat komolyan érintette a pandémia, hiszen ez egy közösségi műfaj és a korlátozások idején nehéz volt összejönni és együtt táncolni. A pápai volt az országos selejtezősorozat hatodik állomása és azt tapasztalják, hogy a szólista megmutatkozásokban a technikai fejlettségi szint a világjárvány okozta nehézségek ellenére nem változott a korábbi évekhez képest.

A zsűri másik állandó tagja Szarka Zsolt, a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium néptánctagozatának vezetője, Örökös Aranysarkantyús Táncos úgy fogalmazott, több szempontot is figyelembe vesznek a produkciók értékelésekor. A folklorisztikai hitelesség, a zene és a tánc kapcsolata, az öltöztetés, az előadói készségek és az ének-zenei teljesítmény adták a rangsorolás alapját. Az így kapott pontszám alapján dől el, hogy ki jut be a szarvasi országos fesztiválra. Szarka Zsolt úgy fogalmazott, túl több válogatón nagyon elégedett, minden helyszínen találkoztak olyan magas színvonalú produkciókkal, amelyek kivívták a zsűri tagjainak elismerését.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: