Festőtermet neveztek el Katona Györgyről a Református Gimnáziumban

255
Fotó: Pintér Ádám

– Amikor hátrébb szorulok, akkor is jusson eszetekbe mindaz, amit mondtam. Én akkor is tanítalak benneteket, meg az összes régi festő is, Leonardótól Giottóig, Csontvárytól Munkácsyig – mondta utolsó kiállításának megnyitóján, nem sokkal halála előtt Katona György festőművész tanítványainak. A tanítványoknak pedig azóta is nap mint nap eszükbe jut szeretett mesterük, olyannyira, hogy az ő kezdeményezésükre a tegnapi naptól Katona György nevét viseli a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma festőterme, melynek ajtaja felett a művész két alkotását és palettáját is elhelyezték.

Veress Zsuzsa, Katona György özvegye a kezdeményezés kapcsán a Médiacentrumnak elmondta, az ajtó felett látható képeket és a palettát odaajándékozta a képzőművész tagozatnak, de nem tudta, hogy milyen célra használják azokat. – Nagyon jó, de egyben könnyes érzés itt látni mindezt és annak is nagyon örülök, hogy ezen az alkalmon Gyuri unokája is itt lehet – mondta Veress Zsuzsa, akitől azt is megtudtuk, Katona György több száz darabból álló hagyatékából vásárolt a város, a Pannonia Reformata Múzeum és több közintézmény is. Emellett nyáron egy közel 90 képből álló kiállítássorozat indul Erdélyben, mely többek közt Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Nagyváradon is látható lesz. A sorozat végeztével a tárlat hazatér, és addig megpróbálnak állandó kiállítóhelyet találni számára.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!