Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nemzetiségi hagyományápolás a Munkácsyban

Babos Petra | 2022.04.29.

A magyarországi németek történetét, a sváb hagyományokat és népszokásokat elevenítik fel a héten a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói. A „Zweiglein”, vagyis „Ágacska” elnevezésű projekthét rendkívül változatos programjain első osztálytól egészen nyolcadikig minden nemzetiségi tagozatos diák részt vesz.

Szücs Judit, az idegen nyelvi munkaközösség vezetője a Médiacentrumnak elmondta, az intézményben 2000-ben indult a nemzetiségi oktatás. Az iskola azóta is nagy hangsúlyt fektet a sváb hagyományok megismerésére, megőrzésére és ápolására.

– A diákok hétfőn Bébről készítettek egy fényképes bemutatót. Azért Bébről, mert idén dr. Hauber Károly a meghívott vendégünk, aki bébi származású. Örülök, hogy a tanár úr elfogadta a meghívásunkat, hiszen jól ismerjük őt, s az ő ötlete volt, hogy Pápán is legyen német nemzetiségi nyelvoktató tagozat – emelte ki Szücs Judit.

– Kedden dr. Hauber Károly tartott előadást a diákoknak németórán, délután pedig Bébre kirándultunk, ahol Masszi László fogadott minket, aki a faluban ápolja a nemzetiségi hagyományokat. Megtekintettük a faluházat, valamint a templomot és a temetőt is.  Szerdán a kékfestés rejtelmeivel ismerkedtek a gyerekek győri kékfestő mesterek segítségével, így elkészíthettek egy terítőt. A projekthét egyik legfontosabb állomása csütörtök délután volt, amikor öt helyszínen különböző érdekes foglalkozások vártak a gyerekekre. Az egyik teremben német játékokkal és a kötélveréssel ismerkedhettek a tanulók, míg egy másikban kipróbálhatták a sváb tánc lépéseit. Emellett megkóstolhatták a sváb ételeket, mint például a kukoricaprószát, a lekváros kiflit és a túrós süteményt. A program érdekessége a vajköpülés volt, ami rendkívül tetszett a tanulóknak, hiszen friss vajas kenyeret is ehettek – mondta a munkaközösség vezetője.

A projekthét hétfőn kiállítással zárul, melyen a diákok bemutatják, mi mindent készítettek és tudtak meg a magyarországi németség történetéről és szokásairól.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: