Fejlettség és fejlesztés óvodáskorban

848
Fotó: Babos Petra

A Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pápai Tagintézménye Fejlettség és fejlesztés óvodáskorban címmel szervezett előadást ma délután a könyvtárban.

Hegyiné Mráz Erika tagintézmény-vezető, szakpszichológus elmondta, a Pápai Pedagógiai Szakszolgálat ingyenesen igénybe vehető köznevelési intézmény, ahol számtalan szakfeladat ellátásával segítik a hozzájuk fordulókat. Kitüntetett helyen szerepelnek az óvodáskorú gyerekek és az ő szüleik, családjaik, valamint az óvodapedagógusok. A rendezvény A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése című sikeres pályázat keretében valósulhatott meg.  Az ágazatközi együttműködés keretében szervezett előadás a nevelési tanácsadásban fejlesztésre javasolt óvodáskorú gyerekek szüleinek, óvodapedagógusoknak szólt.

– Megváltozott a tankötelezettségre, illetve a beiskolázásra vonatkozó törvény, s ennek kapcsán úgy gondoltuk, szükséges tájékoztatni a szülőket, a pedagógusokat, érdeklődőket. Az új törvény arról szól, hogy minden gyermek, aki a 6. életévét adott év augusztus 31-ig betölti, automatikusan tankötelezetté válik és meg kell kezdenie szeptember 1-jén az iskolát. Sok szülő kétségbeesett, megijedt, hogy gyermekét be kell iskolázni. Mi segíteni szeretnénk azzal, hogy ötleteket, javasatokat, fejlesztési lehetőségeket kínálunk, amivel akár az otthon is segíthetik a gyerekeiket, hogy a megfelelő időre elérjék az iskolaérettségi szintet – tudtuk meg Hegyiné Mráz Erikától.

– Kollégáim beszéltek arról is, hogy mi a pedagógiai szakszolgálatban milyen módszerekkel tudjuk segíteni a tanköteles gyerekeket. Beszéltünk a megváltozott rendeletről is, s elmondtuk, hogy pedagógiai szakszolgálati szakértői véleménnyel van lehetőség arra, hogy egy évet halasszon az a gyermek, aki még nem iskolaérett. Ha nem ilyen súlyos a helyzet, s nem is jártak a szakszolgálatnál, akkor a szülőknek lehetőségük van január 1. és 15. között az Oktatási Hivatal oldalán elérhető nyomtatványt kitöltve, a megfelelő dokumentumokat mellékelve kérelmüket elküldeni az Oktatási Hivatalba.  Pozitív elbírálás esetén a gyermek megkapja a haladékot. Amennyiben a hivatal bizonytalan, kérik a Pedagógiai Szakszolgálat vizsgálatát.

A programon Butiné Bolla Tünde, Szekeres Petra és Polcsák Melinda, a szakszolgálat gyógypedagógus kollégáinak előadását hallhatták az érdeklődők, akik a  rendezvény végén kérdéseket tehettek fel  a szakembereknek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!