Virágba borult a pápai piac

512
Fotó: HuHa

Megkezdődött a palántaszezon a pápai piacon, ettől virágba borult a hetivásár épülete és környéke. A pénteki vásáron közel két tucat árus kínálta az egynyári növények, muskátlik és egyéb évelők fiatal példányait, hogy aztán majd a vásárlók otthonában pompázzanak.

Az egyik árusnál több mint tízféle virágpalántát láttunk a legváltozatosabb színekben pompázni, sőt anyák napjára cserepes szobanövényeket is hoztak. A Szombathely mellől érkezett dísznövénykertész elmondta, már alakul az érdeklődés a virágok iránt, az emberek örömmel kertészkednének, de még tartanak a hajnali fagyoktól, amik megviselhetik a kis virágokat. Azt javasolta, a balkonládákba ültetett palántákat a hideg éjszakákra még vigyék be a lakásba és akkor nem lesz bajuk, hamarosan pedig már elmúlik a fagyveszély és nyugodtan lehet szépíteni a kerteket, teraszokat. Németh Miklós azt is elmondta, sok vásárló kér tanácsokat a növények gondozásához, ők pedig szívesen segítenek ebben: elmondják, melyik növény milyen típusú földet kedvel, hogyan kell öntözni, mivel tápoldatozzák és mit tehetnek a kártevők ellen.

Egy fiatal hölgy dáliapalántákat vásárolt, mint mondta nagyon várja már a kertészkedést, a kis virágokat házuk előkertjében fogja elültetni. De nemcsak virágért jött a pápai piacra, paprikapalántákat is vásárolt, mert azt is szeretne nevelni. Ebből is nagy volt a választék a pénteki piacnapon, így kedvére válogathatott a különböző fajták közül.

A tapolcai Hegyi Anikó zöldségnövény-palántákat árult, paprikát, paradicsomot, uborkát, padlizsánt, zellert. Saját kertészetükben, három hektáron gazdálkodnak, nyolc fóliasátorban nevelik a növényeket. Ő is azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a vásárlók részéről és ez a jó idő beálltával még inkább erősödni fog ezekben a hetekben. Nála a fürtös paradicsomfát és a korai fajtákat keresték leginkább, paprikából pedig a hagyományos fehér özönt.

Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától megtudtuk, az április végi, május eleji időszak az egyik kiemelt szezonja a pápai piacnak, egyre több az árus és a vásárló is. Pénteken 47 sátorban kínálták termékeiket a kereskedők és a vásárcsarnok is tele volt, nagy számban érkeztek zöldség- és virágpalánta-árusok és hét őstermelő is eljött portékáival.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!