Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Jó utat, pápai ballagók!

Pintér-Papp Eszter | 2022.04.30.

„Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. (…) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.” – idézte Márai Sándor szavait ma délelőtt, a szabadtéri színpadon tartott városi ballagáson mondott beszédében Unger Tamás alpolgármester.

A szónok emlékeztetett arra, négy év telt el azóta, hogy utoljára közös városi ballagáson ünnepelhettük a város búcsúzó végzős diákjait, 2019-ben az időjárás, 2020-ban és 2021-ben pedig a koronavírus-járvány akadályozta meg a rendezvény megtartását. Három végzős generáció távozott anélkül, hogy együtt, közös búcsút tudjanak venni régi hagyományok szerint a várostól és egymástól.

– Tudják, a városi ballagás Pápán nagyon régi hagyomány és mostanra a pápai értékek közé, az úgynevezett pápai értéktárba tartozik, vagyis pápaicum, ami azt hivatott kifejezni, hogy Pápa büszke hagyományaira, ez esetben iskolavárosi hagyományaira, büszke az iskoláira, tanáraira, az itt diákéveiket töltő és felnőtté érő fiataljaira, vagyis egytől egyig büszke Önökre, kedves ifjú hölgyek és urak! – szólt a ballagókhoz Unger Tamás, aki a ballagás középkorig visszanyúló történelmi gyökereit is felidézte.

– A ballagás tehát csupa jelképekkel teli esemény, amelyben az elballagó már letett ugyan valamit az asztalra – kitanulta a szakmája alapjait, megtanulta mindazt, amit egy iskola csak megtaníthat neki – de az igazi kihívás ezután várja: képletesen és valóságosan is elindul egy olyan úton, amelyen rengeteg ismeretet, tapasztalatot szerez, rengeteg emberrel ismerkedik meg, rengeteg veszéllyel szembesül, rengeteg lehetőséggel élhet, rengeteg döntést kell meghoznia, amelyen sok öröm, szépség, szenvedély, megható pillanat, olykor szenvedés, bánat, szomorúság várja. Ezt az utat sokféle névvel illették már, de legközkeletűbb nevén talán mégis úgy hívhatnánk: Élet – mondta az alpolgármester, aki azt kívánta, a végzősök sikerrel teljesítsék vizsgáikat, majd járják azt az utat, melyet megálmodtak maguknak. Reményét fejezte ki, hogy sokuk útja véglegesen visszakanyarodik majd abba a városba, ahol igazi felnőtté váltak és tovább építik, gazdagítják ezt a több száz éves közösséget.

Unger Tamás végül arról is szólt, emberemlékezet óta nem volt egyetlen olyan ballagó generáció sem, amelynek sorsát olyan nehézségek alakították volna, mint egy világméretű egészségügyi járvány, mostanában pedig egy hónapok óta a közvetlen közelünkben zajló valóságos háború jelenleg is és még akár évekig érezhető mellékhatásai.

– Azt hiszem, hogy pontosan olyan idők várnak ránk, amikor e tudásra, szorgalomra, kitartásra nagyon nagy szükség lesz majd; és talán még valamire, amit az a most ballagó türrös osztály hallhatott tőlem számtalanszor, ahol volt szerencsém pár évvel ezelőtt néhány hónapon keresztül órákat tartani, és ami így szól: Wer wagt, gewinnt, azaz: aki mer, az nyer. Kívánom, hogy legyen meg a tudásuk, kitartásuk, szorgalmuk és merészségük az útválasztáshoz.

Jó utat, kedves pápai ballagók! – zárta beszédét Unger Tamás.

A ballagó diákok nevében Nagy Bianka, a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium diákja búcsúzott a várostól. Mint mondta, életük komoly fejezetét zárják le most és egy új világ nyílik meg előttük azzal, hogy maguk mögött hagyják a középiskola padjait. Emlékeztetett arra, hogy egy mindenki számára ismeretlen és teljesen szokatlan világjárvány szelte ketté középiskolai éveiket, felidézte azokat a napokat, amikor egyik pillanatról a másikra megváltozott minden, amikor át kellett állni a digitális oktatásra, ami lelkileg mindenkit megviselt. Hiányzott a társaság, az együtt tanulás, a közös, szoros munka.

– Oly sok öröm és bánat perceit éltük át együtt több éven keresztül. Megtanultuk, mi az a logaritmus – legalábbis sejtjük – tudjuk már, hogy a Föld gömbölyű és vaktérképen is megtaláljuk Magyarországot. Ismerjük a sebesség fogalmát és minden évben megszenvedtük tesi órán a 2.000 métert. A dolgozatok próbára tették az erőnket és az idegrendszerünket. Felhőtlenül szórakozhattunk a gólyabálokon, diáknapokon, szalagavatókon – mondta a végzős diák, majd arról szólt, ez a helyzet megtanította, hogy az élet minden percét értékeljék, mert nem tudhatják, mit hoz a jövő.

Nagy Bianka megköszönte tanáraiknak a támogatást, segítséget, iránymutatást és azt a rengeteg tudást, amelyre nélkülük nem tehettek volna szert. A szülőknek pedig köszönetet mondott a féltő gondoskodásért és azért, hogy hittek bennük.

A ballagó diák a város önkormányzatának is köszönetet mondott. Megköszönte azt, hogy az idei évben a hagyományok szerint újra megszervezték a városi ballagást, majd felidézte, Pápa város sok kikapcsolódási lehetőséget nyújtott számukra a sportolási lehetőségtől a kastély- és múzeumlátogatáson át a különféle kulturális rendezvényekig.

– Most mindannyian nagy kihívás előtt állunk, hiszen számot kell adnunk eddigi tudásunkról. Kívánom, hogy teljesüljenek álmaink, sikerüljön valóra váltanunk kitűzött céljainkat. Ehhez kívánok mindannyiunknak hitet és bátorságot – mondta végül Nagy Bianka.

A városi ballagás hagyományaihoz híven dr. Áldozó Tamás polgármester felnőtt pápai polgárokká avatta a végzős középiskolásokat. A városvezető az erről szóló okleveleket és nyakdíszeket minden alkalommal jelképesen átadja két végzős diáknak. Ma Nyulasi Boglárkát, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint Cserkuti Sándort, a Türr István Gimnázium és Kollégium végzős diákjait fogadta felnőtt pápai polgárrá.

A városi ballagáson a város középiskolái adtak műsort. Színpadra lépett Tompa Dézi, Mágocsi Barbara, Holb Enikő Villő, Kocsis Rebeka és Borbély Bence, valamint a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma, a Petőfi Sándor Gimnázium, a Türr István Gimnázium és Kollégium, valamint a Pápai SzC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola táncosai.

A ballagó diákok a szabadtéri színpadról családtagjaik gyűrűjében távoztak, majd a hétvégi pihenés után a jövő héten megkezdik vizsgáikat.    





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: