Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megkezdődött a 2022-es érettségivizsga-időszak

Babos Petra | 2022.05.02.

A magyar nyelv és irodalom tantárgy írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a 2022-es tavaszi érettségivizsga-időszak ma reggel 9 órakor. Pápán közel négyszáz tanuló adott számot tudásáról. A diákoknak középszinten 90 perc alatt egy szövegértési feladatsort, majd  szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk. Az érettségi első részében a diákoknak egy 1999-es szótár előszavát kellett elolvasniuk, melyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó esett. Az ismeretterjesztő szöveg elolvasása után különböző feladatokat kellett megoldaniuk, például megállapításokat, érveket, összefüggéseket kellett keresni, értelmezni a tartalmi kapcsolatokat. A szövegértési feladatok megoldásával 40 pontot szerezhetnek. Az első feladatsor második felében az iskolai memoriterekről írhattak érvelést vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásról fogalmazhattak meg hozzászólást az érettségizők. A szövegnek 120-200 szóból kell állnia. A második feladatlap megoldására 150 percük volt az érettségizőknek. Ennél szintén választani lehetett, egy 400-800 szóból álló műértelmező szöveget kellett megírni. Ez lehetett egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

 – A feladatok összességében megoldhatóak volt, persze sok múlik azon, hogy a négy vagy öt év alatt mennyi ismeretet sikerült elsajátítani – emelte ki Tóth Judit magyartanár, a 12. C osztály osztályfőnöke, aki nagyon szorított tanítványainak.

Hírportálunk a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium néhány érettségizőjét kérdezte meg a magyar vizsgát követően.

Tóth Anna 12. C osztályos diáklány kérdésünkre elmondta, reméli, jól sikerült a magyarérettségi.

– A szövegértés könnyű volt, az érvelés pedig jó téma, hiszen arról kellett írni, hogy egyet értek-e azzal, hogy az iskolában tanítsanak-e kívülről verseket. Én nem értettem ezzel egyet, mert úgy érzem, felesleges, hiszen az interneten ma már minden megtalálható – tudtuk meg a fiatal lánytól, aki hozzátette, a rendelkezésre álló idejét jól be tudta osztani.

Véber Gábor 12. C osztályos tanuló szerint meglepően könnyű volt a magyarvizsga.

– Jó témákat kaptunk, hiszen szerintem ezek a fiatalokhoz közel állnak. Én az érvelésnél azt írtam, hogy tanítsanak verseket, szövegrészleteket, hiszen az embernek tudnia kell azokat, ez a lexikális tudáshoz elengedhetetlen – mondta a fiatalember, aki kiemelte, ő az öt év során folyamatosan odafigyelt magyarórákon, így bízik abban, hogy sikeres lesz a vizsgája. Gábornak tegnap a jobb kezén az egyik ujját baleset érte, így kicsit nehézséget okozott neki az írás, de mosolyogva azt mondta, ha egyszer lesz gyermeke, akkor reméli, hogy azt mesélheti el neki, hogy: „Fiam, én négy ujjal is megírtam a magyarérettségit.”

Horváth Eszter 12. A osztályos diáktól megtudtuk, ő a mai naptól tartott a legkevésbé, hiszen szereti az irodalmat, sokat olvas regényeket, verseket egyaránt.

– Az első részben lévő szövegben bőven voltak nyelvészeti kifejezések is, de attól függetlenül, nem ítéltem nehéznek. Aztán írtam egy hivatalos levelet az osztálykirándulásokkal kapcsolatban, mivel azt sokat gyakoroltuk, így könnyen ment. A második részben az összehasonlító verselemzést választottam, hiszen szeretem a verseket, s szerintem egyszerűbb azokat összehasonlítani – tudtuk meg Horváth Esztertől, aki a holnapi matematikavizsgától tart leginkább.

Nagy Bianka 12. B osztályos tanuló elmondta, reméli, jól sikerült a magyarvizsga, nem izgult.

– A vizsga első része kimondottan könnyű volt, a műértelmezésnél a novellát választottam, hiszen nekem a novellaelemzés jobban ment, azt 9. osztály óta sokat gyakoroltam – hangsúlyozta Nagy Bianka, aki elmondta, legkevésbé a szakmai vizsgák miatt aggódik, hiszen az évek során több rangos versenyen is részt vett, ahol sok tapasztalatot szerzett.

A végzősök holnap matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken pedig németből adnak számot tudásukról.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: