Szép kiejtésből versenyeztek német nyelven

590
Fotó: Babos Petra

A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola évek óta otthont ad a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett német szépkiejtési versenynek. Az idei megmérettetésre pápai és Pápa környéki általános és helyi középiskolákból fogadták el a meghívást a diákok, így összesen 15 tanuló versenyzett.
– Nagy öröm számunkra, hogy a pandémia után ismét megszervezhettünk a német szépkiejtési versenyt. A megmérettetés felépítésén változtattunk, hiszen hosszú idők óta nem találkozunk a gyerekekkel, ezért újításaként nem volt kötelező szöveg, hanem minden diák egy-egy hozott szöveget adott elő. A kisebbek vers- és meserészletekkel, míg a nagyobbak publicisztikai alkotásokkal, regényrészletekkel készültek – mondta a Médiacentrumnak Bakos Adél, a nemzetiségi önkormányzat alelnöke, a verseny szervezője.

A délután különlegessége a dialektus, vagyis Mundart kategória, ahol a német nemzetiség anyanyelvén, nyelvjárásban mondták el a tanulók a szabadon választott szöveget. Idén két kisdiák, a 2. osztályos Varga Barnabás és az 5. évfolyamos Pilter Örs szerepelt ebben a kategóriában, ők sváb szövegeket tanultak meg.

A résztvevők a verseny végén könyvutalványt és édességcsomagot kaptak a nemzetiségi önkormányzattól. A zsűriben helyet foglalt Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Drabant András, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja, Gerecs Magdalena német anyanyelvű zsűritag és Bella Nikoletta némettanár – emelte ki Bakos Adél.

A zsűri kilenc arany, két ezüst és négy bronz minősítést adott át.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!