Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Történelemből adtak számot tudásukról az érettségizők

Babos Petra | 2022.05.04.

Szerdán a történelemvizsgákkal folytatódott a 2022-es érettségivizsga-időszak. A középszintű történelemérettségin a diákoknak egy feladatsort kellett megoldaniuk 180 perc alatt, de az írásbeli két jól elkülöníthető részből állt. A feladatsor elején egyszerű, rövid választ igénylő kérdéseket találtak a vizsgázók, mindegyiknél valamilyen forrást, például szöveget, képet, diagramot kellett feldolgozni, értelmezni. A második részben két esszét kellett megírniuk a középszinten vizsgázóknak. A középszintű vizsga során bolsevik ideológiáról és a két világháború közötti szovjet-orosz történelemről, a Rákosi- és a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról is kaptak kérdéseket a diákok.

Hírportálunk a Petőfi Sándor Gimnáziumban járt és kérdezett meg a vizsga után diákokat a történelemérettségiről. Az iskolában történelemből közép- és emelt szinten vizsgáztak a maturandusok. Középszinten 71 tanuló, emelten 39 diák adott számot történelemtudásáról.

Tuboly Bence 12. B osztályos diák angol nyelven írta a törit és a matekot, amit nem ítélt nehéznek, sokat gyakoroltak a vizsgákra.

– A két tannyelvű osztályba jártam, ezért választottam, hogy angolul írom meg a törit, ami nem volt nehéz. Szerintem teljes mértékben mindegy, hogy angolul vagy magyarul tanulom a történelmet, hiszen a két tannyelvűben jól megtanultam ezt a nyelvet, amikor írtam a vizsgát, szinte észre sem vettem, hogy nem az anyanyelvemen írom – mesélte a diák, aki hozzátette, szerinte az esszéknél kiváló témákat kaptak, ő a Kádár-rendszerről írt.

Vitályos Zsóka 12. A osztályos tanuló szerint jól megoldotta a történelemvizsgáját, minden kérdésre adott választ, az idejét pedig kiválóan beosztotta.

– Az esszék jól sikerültek, a rendelkezésre álló forrásokból sok mindent ki tudtam írni. Szerintem nem volt nehéz az idei vizsga, én sokkal rosszabbra számítottam, de örülök, hogy végül jól megoldottam, s kihoztam magamból a maximumot – mondta a fiatal lány, aki hangsúlyozta, a tanáraik kiválóan felkészítették őket mindegyik tantárgyból.

Zsókának a matek a mumus, de szerinte, azzal is jól megbirkózott. A mai délutántól az angol- és a testnevelés érettségire készül.

Legler Kata 12. C osztályos tanuló szerint jól sikerült a történelemérettségije.

– Az esszétől tartottam a leginkább, de szerencsére jó témákat kaptunk, így mindent leírtam, amit csak tudtam. A törire sokat készültem, oldottunk meg próbaérettségit is, ami nagyon hasznos volt, hiszen kipróbálhattuk, hogyan tudjuk az időnket beosztani a 180 perc során. Kata a magyar és matek érettségiről elmondta, összeségében jól sikerültek, holnap emelt szinten ad számot angoltudásáról, a jövő héten pedig biológiából vizsgázik.

Bognár Anita, a Petőfi Sándor Gimnázium intézményvezetője a Pápa és Vidékének elmondta, zökkenőmentesen lezajlott a mai vizsga is, a hétfői magyar és a keddi matekot követően.

– A Petőfiben szervezték meg az emelt szintű történelemérettségit is, melyen saját diákjainkon kívül más pápai középiskolák végzősei is vizsgáztak. Nálunk, a két tanítási nyelvű osztályban a diákok választhatnak, hogy magyar vagy angol nyelven érettségiznek történelemből. A két tannyelvűsök döntő többsége az angol nyelvű történelemérettségit választja. Így volt ez az idén is, az érintett osztály tanulóinak nagy része vizsgázott történelemből angolul, melyet szintén az iskolánkban írtak – tájékoztatott Bognár Anita.

A végzősök holnap angol, pénteken német nyelvből érettségiznek.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: