Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Jubileumot ünnepeltek a Nagytemplomban

Babos Petra | 2022.05.08.

A város emblematikus épületének, a Szent István vértanúról elnevezett Nagytemplom felszentelésének 225+2 évfordulóját és az építő, Fellner Jakab születésének 300. évfordulóját ünnepelték ma délután a hívek.  A jeles alkalomból emlékkoncertet szerveztek a templomba.  

Az ünnepi rendezvényen dr. Mail József apát-plébános köszöntötte a megjelenteket, majd beszélt a templomról és Fellner Jakab munkásságáról.

– A templom felszentelésének évfordulójáról két évvel ezelőtt szerettünk volna megemlékezni, de a pandémia miatt ez sajnos elmaradt. A pápai Szent István-vértanú templomot május 3-án szentelték fel. Fellner Jakab Morvaországban született. Autodidakta művészember volt, sosem tanult építészetet, s nem volt tervezőmérnök sem. Eszterházy Károly püspök 1764-ben az egri püspöki uradalom egyes építkezéseinek tervezésével bízta meg, pályafutása ekkor ívelt fel.  Fellner túlnyomórészt neki dolgozott. Körülbelül kétszáz alkotása van, abból száz maradt fenn az utókornak. Ezek közül a legkiemelkedőbb, s egyben utolsó nagy alkotása a pápai plébániatemplom volt 1773-ban, amely világos és tágas belső terével a magyar templomépítés egyik őse – emelte ki dr. Mail József, aki hozzátette, Fellner Jakab uradalmi építész által készített tervek alapján a megkezdett munkát Grossmann József vezette. A templom 30 év alatt épült fel. A végleges díszítések elkészülését követően, 1795. május 3-án szentelte fel Pierer József tinini püspök. A freskókat Franz Anton Maulbertsch alkotta.

Az apát-plébános elmondta, a templomot nagy méretei miatt szokták csarnoktemplomnak is nevezni. Ez a templom filozófiai, vallási, művészi lenyomata a kornak, ahol az európai művészet jelen van – hangsúlyozta az apát-plébános.

Édes Lászlóné, a program szervezője a Médiacentrumnak elmondta, a mai koncert egy kettős jubileum kapcsán jött létre.

– Emlékkoncertünk első részében a barokk művészeti korba kalauzoltuk a jelenlevőket, s három jeles zeneszerző műve csendült fel. A nagy barokk mester Johann Sebastian Bach D-moll kettősversenyének lassú tételét, majd az olasz mester, Corelli két hegedűre íródott templomi szonátáját, harmadikként pedig Pergolesi: Salve Regina zeneművét hallhatták az egybegyűltek. Az emlékműsor második részében négy kórusmű hangzott el, mindegyik egy-egy szentírási részhez kapcsolódott. Befejezésül a Scola előadásában Király Miklós: Iustorum animae kezdetű művét hallhatták a templomban megjelentek – mondta Édes Lászlóné.

Az est során hegedűn közreműködött Tóth Judit és Mezei Kármen, zongorán Balaskó Mária, brácsán Illés Csaba, csellón Mészáros Sándorné, orgonán Gönye Martin, fuvolán Édes Ágnes, énekelt Masszi Anna, Tompáné Licsauer Melinda, Schrei Balázs és a Nagytemplom Scolája.


  • Friss hírünk
    ZENE

    Egy életszemlélet, melyben nincs lehetetlen

    A koszovói-albán származású angol énekes-dalszerző, Dua...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: